Maduro, la învestirea pentru al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei: „Suntem rebelii lumii. Vestele galbene ne admiră“. SUA şi UE îl contestă

Maduro, la învestirea pentru al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei: „Suntem rebelii lumii. Vestele galbene ne admiră“. SUA şi UE îl contestă

Nicolas Maduro FOTO EPA-EFE

Nicolas Maduro a fost învestit pentru al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, un mandat considerat ilegitim de către Statele Unite şi alte ţări, care au ameninţat să amplifice presiunile asupra regimului său, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maduro a primit eşarfa prezidenţială din mâna preşedintelui Tribunalului Suprem al Justiţiei (TSJ), loial regimului, într-o ceremonie desfăşurată la Caracas în prezenţa mai multor militari, preşedinţilor de stânga din Bolivia, Cuba, El Salvador, Nicaragua şi unor reprezentanţi ai unor ţări aliate precum China, Rusia şi Turcia.

„Jur, în numele poporului venezuelean“, a declarat Maduro, în vârstă de 56 de ani, să respecte Constituţia şi să aducă Venezuela la „prosperitate economică şi socială“, după care s-a întors către asistenţă şi a făcut cu mâna semnul victoriei.

Un mandat considerat ilegitim

Nicolas Maduro a fost reales pentru al doilea mandat de şase ani la 20 mai, într-un scrutin boicotat de opoziţie, care respinge rezultatul, la fel ca Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi numeroase ţări din America Latină. Opozanţii acuză puterea că a exercitat presiuni asupra alegătorilor şi arată cu degetul un absenteism istoric - de 52%, scrie AFP, potrivit news.ro.

Cu puţin înainte de ceremonie, Washingtonul a anunţat că nu va recunoaşte „învestirea ilegitimă a dictatorului Maduro“. „Vom continua să creştem presiunea asupra acestui regim corupt, să susţine Adunarea Naţională democratică şi să îndemnăm la libertate şi democraţie în Venezuela“, a scris pe Twitter consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton.

Departamentul de Stat american a anunţat o convorbire la telefon între secretarul de Stat Mike Pompeo şi preşedintele Adunării Naţionale Juan Guaido, căruia Pompeo i-a reiterat „angajamentul Statelor Unite faţă de Adunarea Naţională, singura instituţie legitimă“.

În opinia Chrystiei Freeland, ministrul de Externe al Canadei, Maduro şi-a pierdut „ultimul semn de legitimitate“.

Ministerul brazilian de Externe a catalogat şi el drept „ilegitim“ noul mandat al lui Maduro. „Venezuela trăieşte sub regimul unei dictaturi“, a declarat şi preşedintele argentinian Mauricio Macri.

La Lima, aproximativ 20 de manifestanţi venezueleni antichavişti au pătruns în sediul ambasadei ţării lor în semn de protest faţă de învestirea lui Maduro.

UE a denunţat un mandat rezultat în urma unor „alegeri nedemocratice“ şi a ameninţat să ia „măsuri adecvate“ în cazul unor noi atingeri la adresa statului de drept.

Iar Organizaţia Statelor Americane (OEA), reunită în sesiune extraordinară la Washington, a declarat „ilegitimă“ puterea venezueleană.

Maduro: „Venezuela este în centrul unui război mondial al imperialismului“

Maduro a reacţionat în discursul de învestire.

„Venezuela este în centrul unui război mondial al imperialismului nord-american şi a guvernelor lui satelit“, a declarat liderul socialist, catalogându-şi mandatul drept „legitim“.

„Respectaţi Venezuela sau istoria vă va face să plătiţi această datorie cât mai curând posibil“, le-a transmis el europenilor, acuzându-i de dezgroparea „vechiului colonialism“.

Săptămâna trecută, ţările membre ale Grupului de la Lima - cu excepţia Mexicului, 14 state din America Latină şi Canada - l-au îndemnat pe Nicolas Maduro să renunţe la mandat.

Paraguayul, o ţară membră a Grupului, a anunţat joi că-şi întrerupe relaţiile diplomatice cu Caracasul.

Pe de altă parte, liderul socialist venezuelean a declarat că este de partea „Vestelor galbene“ din Franţa

„Poate vom fonda o filială a «Vestelor galbene» în Venezuela, pentru că suntem rebelii lumii. Este o idee bună“, a spus el.

„În Europa, popoarele, mişcările sociale, mişcările sindicale, sindicatele, «Vestele galbene» de admiră“, a adăugat el.

Agonie

După învestire, militarii şi-au reafirmat „loialitatea şi suspunerea absolută“ faţă de moştenitorul politic al lui Hugo Chavez (1999-2003).

Resemnarea este palpabilă în ţară, în contextul în care numeroşi venezueleni sunt asfixiaţi de cea mai gravă criză economică din istoria modernă a ţării, care dispune, cu toate acestea, de cele mai mari rezerve de petrol din lume, notează AFP, potrivit news.ro.

„Asta va prelungi şi mai mult agonia pe care o trăim în ultimii ani. Totul s-a degradat în mod profund, bunurile şi serviciile de bază sunt pe zi ce trece mai inaccesibile“, deplânge Mabel Castillo, o infirmieră în vârstă de 38 de ani.

Potrivit mai multor experţi, criza economică ar urma să se agraveze. În mandatul lui Maduro, economia s-a contractat cu jumătate, iar ţara urmează să fie afectată de o nouă contractare de 5% în 2019, potrivit FMI.

În afară de lipsurile de alimente şi medicamente, venezuelenii urmează să se confrunte cu o hiperinflaţie care, potrivit FMI, va atinge zece milioane la sută în 2019.

Iar cel mai masiv exod din istoria recentăa Americii Latine va continua. ONU estimează că 5,3 milioane de venezueleni vor fugi din ţară în 2019.

Opoziţie latino-americană

Nicolas Maduro îşi începe al doilea mandat în contextul în care guverne conservatoare se instalează la putere în America Latină.

El a cerut un summit al preşedinţilor continentului în vederea „discutării tuturor chestiunilor“ şi şi-a reiterat ameninţarea cu represalii diplomatice vizând ţările membre ale Grupului de la Lima.

Parlamentul a îndemnat, la rândul său, armata să nu recunoască noul mandat al lui Maduro.

„Cerem clar armatei (...) să facă un pas înainte şi să nu recunoască ceea ce nu este rezultatul unui vot popular“, a declarat preşedintele Legislativului, Juan Guaido.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările