Macron dezminte afirmaţiile lui Trump privind creşterea cheltuielilor militare

Macron dezminte afirmaţiile lui Trump privind creşterea cheltuielilor militare

Emmanuel Macron susţinând o conferinţă de presă la summitul NATO de la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dezminţit joi declaraţia omologului său american Donald Trump potrivit căreia statele membre NATO au convenit să-şi crească nivelul cheltuielilor militare peste 2% din PIB, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Există un comunicat publicat ieri (miercuri). Este foarte detaliat“, a subliniat Macron într-o conferinţă de presă susţinută după o reuniune de urgenţă a statelor membre pe tema cheltuielilor militare.

„Acesta confirmă obiectivul de 2% până în 2024. Asta e tot“, a adăugat el sec.

În document se reafirmă angajamentul statelor membre NATO din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, de a-şi opri tăierile la bugetele Apărării şi a începe să cheltuiască pe măsură ce economiile lor cresc, vizând un nivel de 2% din PIB în decurs de un deceniu, până în 2024.

Macron a dezminţit, de asemenea, dezvăluirile potrivit cărora Trump ar fi ameninţat cu retragrea Statelor Unite din NATO într-o ceartă cu privire la cheltuielile militare.

„Preşedintele Trump nu a ameninţat niciun moment, în public sau în privat, cu retragerea din NATO“, a declarat şeful statului francez

El a spus că liderii celor 29 de state membre ale Alianţei s-au întâlnit într-o sesiune extraordinară la solicitarea secretarului general Jens Stoltenberg.

Duda: banii ajută regiunea

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat joi că dezbaterile pe tema cheltuielilor NATO sunt benefice pentru ţări ca Polonia, pe flancul de est al Alianţei, întrucât au condus la creşterea cheltuielilor militare ale aliaţilor.

Părând să minimalizeze disensiunile puternice între Trump şi celelalte state membre NATO, Duda a apreciat că este important pentru ţara sa faptul că s-au făcut noi angajamente în vederea asigurării securităţii în faţa Rusiei.

El a declarat că ar fi „şocat“ dacă Trump ar face ceva care să slăbească securitatea regiunii.

Şeful statului plonez a precizat că s-a întâlnit cu Trump miercuri seara şi au discutat despre o suplimentare a trupelor americane în Polonia.

Întâlnirile liderilor statelor membre NATO sunt confidenţiale, a subliniat Duda, care s-a declarat suprins de faptul că unii participanţi au divulgat informaţii în presă.

Merkel: „Agajament clar faţă de NATO“

„Toţi (liderii statelor membre) s-au angajat în mod clar faţă de NATO“ în cadrul şedinţei de urgenţă, a declarat şi cancelarul german Angela Merkel.

Ea a precizat că Trump a ridicat din nou problema unei bune împărţiri a poverii financiare între statele membre, „aşa cum se discută de luni de zile“, iar „noi am spus clar că ne aflăm pe acest drum“.

Trump a atacat în mai multe rânduri Germania, la acest summit NATO, reproşându-i faptul că nu alocă o parte suficientă din PIB cheltuielilor militare.

Merkel a subliniat că Germania este al doilea cel mai mare contributor NATO în privinţa trupelor, după ce Trump a acuzat această ţară că este „prizoniera“ Rusiei, denunţând aprig construcţia gazoductului Nord Stream 2.

Trump: „Eu cred în NATO“

Joi, Donald Trump a declarat că angajamentul Statelor Unite faţă de NATO „rămâne foarte puternic“, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora el a ameninţat cu o retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică.

El a declarat în această conferinţă de presă neprogramată că le-a spus „oamenilor“ că ar fi „foarte nemulţumit“ dacă ei nu-şi cresc nivelul angajamentului.

Statele Unite plătesc „probabil 90% din costurile NATO“, a subliniat şeful statului american.

El a adăugat că s-a declarat „extem de nemulţumit faţă de ceea ce se întâmplă, iar ei şi-au crescut în mod substanţial angajamentul“.

NATO nu a comentat imediat aceste informaţii.

„Eu cred în NATO“, şi-a asigurat aliaţii Donald Trump, care a catalogat în trecut NATO drept „depăşită“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: