Machu Picchu, ameninţat de construcţia unui aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Peru şi-au propus să construiască un aeroport în apropierea complexului arheologic Machu Picchu, dar proiectul este contestat de istorici, scrie slate.fr.

Machu Picchu, o realizare fabuloasă a civilizaţiei incaşe, suferă deja de asaltul buldozerelor. Potrivit slate.fr, o porţiune de teren situată la 40 de kilometri de acest complex arheologic datând din secolul XV este deja defrişată pentru a face loc ridicării unui aeroport. Acest aeroport, dorit de autorităţi, ar urma să asigure legături directe cu marile oraşe ale Americii Latine şi Statelor Unite. Arheologii însă îl contestă, avertizând în privinţa afectării vestigiilor incaşe şi ecosistemului local.

„Construcţia unui aeroport aici va distruge zona, care era pe vremuri inima unei civilizaţii ce se întindea din Columbia modernă până în Argentina“, atrage atenţia Natalia Majluf, directoarea Muzeului de Artă din Lima.

Ea i-a adresat o scrisoare preşedintelui ţării, îndemnându-l să renunţe la proiect sau să mute locaţia noului aeroport.

Oraşul Chinchero, situat în apropierea complexului, a fost construit acum şase secole şi este incredibil de bine conservat. Economia locală se bazează pe agricultură şi turism. În 2017, peste un milion şi jumătate de turişti au vizitat Chinchero şi Machu Picchu, adică dublu faţă de limita recomandată de UNESCO.

Criticii proiectului se tem totodată că noul aeroport, prevăzut să devină operaţional în 2023, ar putea afecta bazinul de alimentare a lacului Piuray, care asigură aproape jumătate din cantitatea de apă consumată în Cuzco, un oraş istoric de peste 400.000 de locuitori.

Responsabilii locali rămân însă de neclintit. „Acest aeroport va fi construit cât mai repede cu putinţă, căci este foarte important pentru aglomeraţia Cuzco“, a declarat ministrul de Finanţe Carlos Oliva.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite