Luptele pentru putere se înteţesc în Venezuela, pe măsură ce starea de sănătate a preşedintelui Chavez se agravează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce venezuelanii se concentrează pe starea de sănătate a preşedintelui lor, în spatele cortinei au început deja manevrele pentru obţinerea puterii naţiunii.

Sănătatea tot mai precară a preşedintelui venezuelan Hugo Chávez, care a fost spitalizat la Havana în urmă cu peste trei săptămâni, când a fost supus unei a patra operaţii de cancer, a fost motivul care a dat startul confruntărilor pentru putere între cei conduşi de vicepreşedintele şi ministrul de Externe Nicolas Maduro şi cei reprezentaţi de preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello, informează „The Miami Herald.

Potrivit analiştilor politici, Maduro îi reprezintă pe susţinătorii lui Chavez, care sunt ideologic alineaţi cu interesele Cubei, în timp ce Cabello conduce ofiţerii militari naţionalişti.

În cadrul Adunării Naţionale, organism ce trebuie să-şi aleagă noul preşedinte sâmbătă, cele două tabere vor duce lupta ce ar putea defini viitorul tranziţiei, în cadrul eforturilor lui Maduro de a lua puterea legislativă din mâinile lui Diosdado Cabello.

Potrivit Constituţiei venezuelane, preşedintele Adunării Naţionale trebuie să asume preşedinţia republicii după 10 ianuarie, asta numai în cazul în care Chávez este declarat „complet absent“ înainte de a fi învestit.

În cazul în care Chávez depune jurământul, Maduro va deveni preşedinte interimar până la noi alegeri, la fel şi în cazul în care Cabello îşi asumă preşedinţia.

Până în prezent, guvernul venezuelan s-a abţinut de la comentarii cu privire la capacitatea lui  Chávez de a-şi asuma preşedinţia săptămâna viitoare, declarând doar că preşedintele este stabil din punct de vedere medical.

Între timp, atenţia venezuelanilor începe să se concentreze pe alegerea noii conduceri a Adunării Naţionale, care va avea loc sâmbătă.

Analistul politic Martin Rodil a precizat că, în momentul de faţă, pentru a-şi putea păstra poziţia, Cabello se străduieşte să obţină majoritatea voturilor de care are nevoie de la cei 165 de deputaţi din Adunarea Naţională

Rodil a explicat că lupta internă din cadrul guvernului Chávez este purtată de către aripa condusă de Maduro, definit în mod clar ca fiind candidatul fraţilor Castro ai Cubei, şi aripa condusă de Cabello, un sector constituit din elemente naţionaliste care au acumulat averi uriaşe în umbra conducerii lui Chávez.

„Maduro este cea mai bună marionetă pe care o pot avea cubanezii, deoarece nici măcar Chávez nu a fost atât de dispus să mărşăluiască de partea lor. În schimb, Diosdado nu este acolo din cauza ideologiei, ci din cauza banilor“, a mai precizat acesta pentru Miami Herald.

Din cauza acestui lucru, Cabello nu este văzut cu ochi buni de către regimul din Cuba. „Cubanezilor le este foarte frică de Diosdado şi de ambiţia acestuia. Tocmai de aceea i s-au împotrivit în 2008, pentru că au văzut cât era de ambiţios şi pentru că, fiind în afara influenţei cubaneze, nu putea fi controlat“, a declarat Rodil..

Potrivit declaraţiilor analistului politic, în cazul în care Cabello îşi va păstra poziţia din Adunarea Naţională şi mai apoi îşi va asuma şi preşedinţia republicii, va provoca o ruptură a guvernului condus de Chávez, acest lucru reprezentând motivul principal de îngrijorare al havanezilor.

Cu toate acestea, potrivit altui analist politic, Vilma Petrash, Cabello va fi foarte dificil de îndepărtat de la preşedinţia Adunării. Cabello este cel care, deşi nu ocupa niciun post public, a reuşit să-şi fortifice alianţele personale şi a acumulat o putere economică enormă şi a menţinut relaţii apropiate cu Forţele Armate Naţionale.

„El aparţine unui sector militar care are nevoie de o figură ca Diosdado, un ofiţer naţionalist, dar nu un marxist. Armata va fi probabil factorul determinant în Venezuela“ , a declarat Petrash pentru Miami Herald.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite