Lupte între forţele turce şi cele ale preşedintelui Bashar al-Assad în nord-vestul Siriei, soldate cu mai mulţi morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convoi militar turc ăn nord-vestul Siriei
Convoi militar turc ăn nord-vestul Siriei

Artileria şi aviaţia turce au bombardat luni poziţii ale regimului sirian, în nord-vestul Siriei, omorând cel puţin şase militari, ca ripostă la tiruri soldate cu patru morţi de partea turcă, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că între 30 şi 35 de militari ai regimului au fost ucişi.

Însă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG, a anunţat că şase militari ai regimului au fost ucişi.

”Avioanele noastre (de tip) F-16 şi piesele noastre de artilierie bombardează în acest moment ţinte definite de serviciile noastre de informaţii”, a anunţat Erdogan într-o conferinţă de presă şa Istanbul.

Ministerul turc al Apărării a anunţat anterior moartea a patru militari turci în provincia Idleb, în urma unor tiruri de artilerie susţinute ale regimului de la Damasc.

Alţi nouă militari turci au fost răniţi, între care unul grav, potrivit ministerului.

Aceste schimburi de tiruri cresc cu un nivel tensiunea la Idleb - ultimul bastion dominat de jihadişti şi rebeli în Siria.

Turcia a desfăşurat militari în mai multe posturi de observaţie în regiunea Idleb, în cadrul unuiacord încheiat cu Rusia vizând să conducă la o încetare a violenţelor.

Însă forţele regimului lui Bashar al-Assad, susţinute de Moscova, şi-au intensificat de mai multe săptămâni ofensiva în această provincie, multiplicându-şi bombardamentele sângeroase.

Ankara, care sprijină grupări rebele siriene, a ridicat tonul în ultimele zile şi a mers până la a critica Rusia, cu care Turcia cooperează, cu toate acestea, strâns în Siria.

”Vreau să mă adresez mai ales autorităţilor ruse: interlocutorul nostru nu sunteţi voi, ci este regimul (sirian). Nu încercaţi să ne obstrucţionaţi”, a declarat Erdogan luni.

”Nu putem rămâne tăcuţi în timp ce militarii noştri cad martiri. Vom continua să cerem socoteală”, a adăugat el.

Potrivit presei turce, Ankara a desfăşurat întăriri în posturile sale de observaţie în ultimele zile.

Confruntări directe între armata turcă şi forţele regimului sirian au fost rare de la începutul războiului care devastează Siria din 2011.

În 2016, Ankara a acuzat regimul de la Damasc după uciderea a patru militari într-un bombardament aerian în regiunea Al-Bab (nord). Rusia a respins orice implicare a forţelor sale sau ale regimului al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite