Luna sfântă a musulmanilor s-a încheiat, marcată de violenţe şi controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil îi imită pe membrii unei comunităţi musulmane, în timpul unei rugăciuni în moscheea din Strasbourg, Franţa, în prima zi a Ramadanului. FOTO: Reuters
Un copil îi imită pe membrii unei comunităţi musulmane, în timpul unei rugăciuni în moscheea din Strasbourg, Franţa, în prima zi a Ramadanului. FOTO: Reuters

Astăzi, musulmanii din întreaga lume respectă ultima zi de Ramadan, urmând ca mâine să celebreze Eid al-Fitr. Perioada de post a fost marcată însă de ciocnirile violente din Egipt, protestele din Tunisia, luptele din Siria, controverse privind încălcarea postului în Iran şi, în ultimele zile, o ameninţare teroristă internaţională care ar avea la bază un complot al-Qaeda.

În fiecare an, credincioşii musulmani petrec cea de-a noua lună din calendarul islamic în post şi rugăciune. După ce soarele apune, ei au voie să bea şi să mănânce, apoi îşi petrec serile în familie sau comunitate, rugându-se şi citind din Coran. Perioada de Ramadan este considerată unul dintre cei cinci „stâlpi” ai Islamului.

Primele verseturi din Coran au fost publicate în luna Ramadanului, iar primul cuvânt al cărţii sfinte a musulmanilor este „Citiţi!”. A citi din Coran în perioada este astfel foarte important, pe lângă post. 

După încheierea Ramadanului, musulmanii din întreaga lume vor celebra Eid al-Fitr, o sărbătoare de trei zile care marchează încheierea postului. 

Anul acesta însă, luna sfântă a musulmanilor a stat sub semnul violenţelor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, precum şi a unor controverse privind data de început şi de sfârşit a Ramadanului şi o excepţie de la post emisă de un cleric iranian. 

image

Video

al-qaeda
image

Foto

Sărbătoarea Ramadanului

În Egipt, prima zi de Ramadan a proteste de ambele tabere, susţinători şi opozanţi ai Frăţiei Musulmane. 

„Dumnezeu să ne ajute indiferent dacă postim sau nu, pentru că avem un ţel, un ţel legal”, spune Ahmad Khalil, un profesor de educaţie fizică care a prostestaa la Cairo în timpul Ramadanului.

El este unul dintre cei 20 de bărbaţi care şi-au asumat rolul de gardieni pentru a păzi intrare în Nasr City, districtul din Cairo în care sunt concentraţi protestatarii. Ei controlează genţile şi-i percheziţionează pe toţi cei care intră în acest district. 

Societatea egipteană rămâne divizată după ce, la jumătatea lunii trecute, armata l-a demis şi arestat pe preşedintele Mohamed Morsi şi a înlăturat de la putere regimul controlat de Frăţia Musulmană. Incidentele violente de atunci s-au soldat cu aproximativ 200 de morţi, majoritatea susţinători ai lui Morsi. 

În Iran, un decret religios emis de un înalt cleric iranian permite musulmanilor care au o sete extremă să bea apă în cursul zilei pe durata Ramadanului, iar decizia a cauzat o amplă dezbatere în cercurile religioase din Iran.

"Cei care nu pot suporta setea pot bea apă pentru a-şi stinge setea, iar postul nu va fi invalidat", se arată în decretul religios (fatwa) emis de marele ayatollah Assadolah Bayat Zanjani. 

Măsura a fost criticată imediat de un alt mare ayatollah, Nasser Makarem Shirazi, care a declarat că "postul şi băutul apei se exclud unul pe celălalt".

Presa iraniană a reamintit decretele emise de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi de marele ayatollah irakian Ali Sistani, conform cărora "starea de slăbire sau setea nu justifică întreruperea postului", chair dacă există dispense pentru oamenii bolnavi.

Luptele dintre forţele rebele şi armată au continuat în Siria în ciuda perioadei de post. Turcia şi Iranul au cerut împreună încetarea focului măcar în această perioadă, făcând apel către Damasc. 

Iranul este un aliat puternic al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină opoziţia siriană, inclusiv rebelii ce luptă împotriva forţelor guvernamentale. Cei doi miniştri au declarat că atât forţele lui Assad cât şi rebelii ar trebui să respecte încetarea focului. 

Ultimele zile din perioada de Ramadan au fost marcate însă de o alertă internaţională privind posibilitatea unor atentate teroriste, după ce serviciile americane ar fi descoperit faptul că liderul al-Qaeda şi locotenenţii săi au decis să acţioneze în timpul Ramadanului. 

Avertizarea teroristă rămâne în vigoare, iar SUA şi-au închis ambasadele şi consulate din 22 de state din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, decizie adoptată şi de Marea Britanie, Germania, Franţa şi Norvegia în cazul serviciilor diplomatice din Yemen. 

CITEŞTE MAI MULT

În Iran, musulmaniii pot bea apă în timpul Ramadanului. Excepţia de la post stârneşte controverse

Un decret religios emis de un înalt cleric iranian permite musulmanilor care au o sete extremă să bea apă în cursul zilei pe durata Ramadanului. Decizia nu este însă privită cu ochi buni în cercurile religioase din Iran, relatează AFP.

Apel la manifestaţii în Egipt, în prima zi de vineri a Ramadanului

Susţinătorii şi adversarii preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere săptămâna trecută de armată, fac apel la manifestaţii la Cairo în prima zi de vineri a lunii sacre a Ramadanului, care a debutat într-un climat tensionat şi de incertitudine politică, relatează AFP.

„Postul ne face mai puternici.” Protestele continuă la Cairo, în ciuda începerii Ramadanului

Musulmanii din întreaga lume au intrat săptămâna trecută în Ramadan, o perioadă de post, în care credincioşii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. Însă sute de simpatizanţi ai preşedintelui demis Mohamed Morsi şi ai Frăţiei Musulmane continuă protestele în capitala Egiptului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite