Lucruri de ştiut despre Sfânta Sofia, un monument al Patrimoniului Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un islamo-conservator, a decis vineri transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee. Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, impunătorul monument din Istanbul este adesea subiect de controverse.

Maiestuoasa lucrare a fost construită în secolul VI, sub împăratul bizantin Iustinian. Sfânta Sofia este considerată în prezent una dintre cele mai importante moşteniri din epoca bizantină, scrie AFP.             

După cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, bazilica a fost transformată în moschee. Dar după căderea Imperiului la finalul Primului Război Mondial, preşedintele tinerei Republici Turce Mustafa Kemal Ataturk a decis, în 1934, să devină muzeu.                

În prezent, Sfânta Sofia este un muzeu vizitat de milioane de turişti în fiecare an. Anul trecut, a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia, cu 3,8 milioane de persoane. 

În orice caz, Sfânta Sofia a fost locul mai multor activităţi legate de islam în ultimii ani. 

În 2018, preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a citit aici un verset din Coran.

Decizia anunţată vineri este apogeul unui lung proces judiciar. 

În 2018, Curtea constituţională a respins cererea unei asociaţii turce care solicita redeschiderea catedralei cultului musulman. 

bazilica sfanta sofia instanbul foto shutterstock

Foto Shutterstock

Însă, dezbaterea actuală intervine în contextul în care Erdogan caută prin toate mijloacele să îşi apropie conservatorii, dintre care o bună parte l-au dezamăgit la alegerile municipale de anul trecut, câştigate de opoziţie la Istanbul şi Ankara.                  

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), îl acuză pe preşedintele turc că se foloseşte de Sfânta Sofia pentru a ascunde proasta situaţie economică actuală.                

Sfânta Sofia este probabil simbolul cel mai vizibil al trecutului otoman al Turciei şi Erdogan se foloseşte pentru a-şi atrage electorat şi a-i îndepărta pe rivalii săi de acasă dar şi din străinătate

, spune Anthony Skinner, de la cabinetul Verisk Maplecroft

Statele Unite, precum şi Grecia şi Rusia care urmăresc atent soarta moştenirii bizantine în Turcia, şi-au exprimat îngrijorarea. 

„Solicităm autorităţilor turce să continue să păstreze Sfânta Sofia drept muzeu, ca angajament pentru respectarea tradiţiilor culturale şi a bogatei istorii care au creat Republica turcă, şi să asigure că rămâne deschisă tuturor", a declarat la începutul lunii iulie secretarul de stat american Mike Pompeo.      

La Moscova, patriarhul rus Kirill s-a arătat „profund preocupat” de un eventual schimb de statut” al „unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine” şi „în special dragă Bisericii ruse”, moştenire a tradiţiilor bizantine. 

 Foto Shutterstock

bazilica sfanta sofia instanbul foto shutterstock

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a afirmat că „un monument al cărui scop este universal (...) este pe cale de a instrumentaliza pentru a servi intereselor de politică internă".

UNESCO a solicitat Turciei un dialog înainte de decizia care ar putea afecta „valoarea universală" a acestui monument de patrimoniu mondial.

Prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia va avea loc pe 24 iulie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, vineri, că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, conform AFP.

"Vom îndeplini împreună rugăciunile vineri, la Sfânta Sofia, pe 24 iulie, şi o vom deschide cultului (musulman)", a declarat Erdogan într-un discurs, subliniind că fosta bazilică, importnat loc pentru turişti în Istanbul, "va rămâne deschis tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi nemusulmani".         

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul rugăciunilor musulmane, după ce un tribunal a anulat statutul de muzeu, deschizând calea către transformarea în moschee. 

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu.

Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie şi decizia sa a fost aşteptată în termen de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite