„Lucifer“ se întoarce. Iunie 2019, cea mai fierbinte lună iunie înregistrată în istoria Terrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Schimbările climatice produse de om au determinat ca valul de căldură de luna trecută, din Europa, în urma căruia Franţa a stabilit un nou record de temperatură maximă – 45,9 grade Celsius – să aibă o temperatură cu 4 grade mai ridicată decât ar fi fost în mod normal, potrivit unui studiu publicat marţi, informează Reuters.

„Schimbările climatice nu mai reprezintă o creştere abstractă a temperaturii medii globale, ci o diferenţă pe care o simţi atunci când ieşi afara, în căldură“, a spus Geert Jan van Oldenborgh, cercetător la Insitutul Regal de Meteorologie din Olanda şi unul dintre autorii studiului.

„Analizele arată că valuri similare de căldură ar fi avut, cel mai probabil, o temperatură cu 4 grade mai mică acum un secol“, se arată în raportul efectuat de grupul de cercetători de la World Weather Attribution.

În document se mai menţionează că schimbările climatice au făcut ca probabilitatea unui val de caniculă care să bată recorduri precedente să fie mai mare de cinci ori decât în mod normal.

„Am experimentat un val de căldură a cărui intensitate ar putea deveni regula la mijlocul secolului“, a spus Robert Vautard, om de ştiinţă la Institutul CNRS din Franţa.

Climatologii susţin de multă vreme că o încălzire a suprafeţei planetei cauzată în mare parte de emisiile de dioxid de carbon din combustibili fosili, din perioada industrială vor face ca evenimentele meteo să fie mai extreme şi vor face acele extreme – ca furtunile, seceta şi indundaţiile – să fie mai frecvente.

Grupul World Weather Attribution a folosit modele pe computer de-a lungul a trei zile, din perioada 26-28 iunie pentru a calcula temperaturile pe care le-ar fi aştepat.

Noua temperatură-record a Franţei, înregistrată în Gallargues-le-Montueux, în regiunea de sud Provence, a fost cu aproape două grade mai ridicată decât recordul precedent, din august 2003.

Organizaţia Mondială de Meteorologie a transmis, vineri, că anul 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai călduroşi ani din istorie şi că astfel, perioada 2015-2019 va deveni cel mai călduros interval de cinci ani din înregistrat vreodată.

În plus, Serviciul Copernicus a anunţat, ieri, că temperatura europeană medie pentru luna iunie 2019 a fost mai ridicată decât în oricare lună iunie din înregistrările disponibile. Temperaturile medii au fost cu 2 grade peste cele normale, devenind astfel cea mai călduroasă lună iunie din istorie.

Deşi nu la fel de lung ca cel din vara anului 2018, acest val de căldură, cauzat de aerul fierbinte care a venit dinspre Deşertul Sahara, a fost intens. Cele cinci zile de temperaturi neobişnuit de ridicate au urmat unor zile în care s-au bătut recordurile temperaturilor din estul extrem al Europei. Acest lucru a dus ca luna, ca întreg, să fie cu 1 grad Celsius mai călduroasă decât iunie 1999 – recordul precedent.

Datele furnizate de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), implementat de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen mediu, arată că şi media globală a temperaturilor pentru luna iunie 2019 a fost cea mai mare din istorie pentru această lună.

Serviciul notează că, deşi este dificil ca aces val de căldură să-i fie atribuit direct modificării climei, este de aşteptat ca astfel de fenomene meteo extreme să devină din ce în ce mai comune, planeta continuând să se încălzească din cauza concentraţiei de gaze cu efect de seră.

În California, SUA, au fost temperaturi atât de ridicate încât midiile s-au copt de-a lungul ţărmurilor din nordul Californiei. Jackie Sones, coordonator de cercetare la Bodega Marine Reserve, lucrează în Golful Bodega de 15 ani şi spune că niciodată nu a mai văzut aşa ceva. „Când m-am apropiat de loc, mi-am dat seama imediat că sute de midii erau moarte“, a declarat Sones pentru CNN, luni.

Sones a văzut cazuri asemănătoare în trecut, când mici grupuri de midii mureau din cauza căldurii , dar niciodată nu a fost martoră la un fenomen atât de extins. 

Atunci când midiile sunt vii şi sănătoase, cochiliile lor raman împreunate. Când o midie moarte, ele se desprind şi expun ţesutul intern.

California a trecut printr-un val-record de caniculă în iunie, temperaturile din nordul statului ajungând şi la 38 de grade Celsius. Pe 10 şi 11 iunie, cea mai mare temperatură din Santa Rosa a fost de 38 de grade. 

În Dakota de Sud, drumurile de beton s-au crăpat, în weekend, din cauza temperaturilor excesive. În Vermillion s-au atins şi 35 de grade Celsius. Temperatura percepută creşte şi mai mult atunci când umiditatea este mare, ajungând la peste 41 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă au tras un semnal de alarmă încă de anii trecuţi, în ceea ce priveşte valurile de căldură care vor afecta planeta noastră. Aceştia au spus că până în 2050, este de aşteptat ca sudul Europei să fie afectat de valuri de caniculă cu temperaturi peste 40 de grade.

Peste 35.000 de oameni au murit în Europa în timpul caniculei din 2003 şi zeci de mii au pierit în Rusia, în timpul căldurii extreme din 2010. În 2017, valul de căldură care s-a abătut asupra bătrânului continent a fost poreclit „Lucifer“, făcând referire la temperaturile extreme de care oamenii au fost nevoiţi să le înfrunte. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite