Lovitură pentru Erdogan: proiectul de reformă judiciară în Turcia este anticonstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de reformă al puterii turce care vizează sporirea controlului Executivului asupra aparatului judiciar este "anticonstituţional", a apreciat vineri Înaltul Consiliu al Magistraţilor (HSKY), una dintre principalele instituţii judiciare din Turcia, relatează AFP.

„Propunerea este contrară principiului statului de drept", a apreciat HSKY într-un comunicat instituţia, vizată de reforma susţinută de Guvernul turc, aflat de trei săptămâni în centrul unui vast scandal politico-financiar.

Comisia parlamentară însărcinată cu probleme de justiţie va dezbate, începând de vineri după-amiază propunerea de lege a Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere), care vizează reformarea Înaltului Consiliu al Judecătorilor şi Procurorilor (HSKY), cu scopul de a consolida controlul Guvernului asupra justiţiei.

Proiectul extinde componenţa instituţiei şi acordă Ministerului de Justiţie ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea magistraţilor în instituţii-cheie, precum Curtea Constituţională.

Reforma intervine în condiţiile în care premierul Recep Tayyip Erdogan a efectuat epurări fără precedent în poliţie, încercând, de asemenea, să preia controlul asupra justiţiei, acuzată că a complotat pentru destabilizarea Guvernului său prin lansarea unei anchete de corupţie care a condus la arestarea a peste 20 de persoane apropiate puterii şi a provocat demisia a trei miniştri.

Erdogan suspectează poliţia şi justiţia că au fost „infiltrate" de membri ai confreriei musulmane a predicatorului Fethullah Gülen, aflat în război deschis cu şeful guvernului de la Ankara.

Citiţi mai multe 

Administraţia americană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de scandalul de corupţie din Turcia

Departamentul de Stat american a anunţat, prin intermediul purtătoarei de cuvânt Jennifer Psaki, faptul că a „comunicat Guvernului de la Ankara” sprijinul Statelor Unite în  ceea ce priveşte „dorinţa poporului turc de a avea un sistem judiciar corect şi transparent”.  

„În dialogul nostru cu guvernanţii din Turcia am făcut clar faptul că Statele Unite ale Americii susţine dorinţa poporului turc de a avea un sistem judiciar corect şi transparent”, a afirmat Jennifer Psaki, citată de AFP.

Guvernul Turciei pregăteşte controale stricte în domeniul online

Guvernul turc a depus în Parlament un proiect de lege care prevede instituirea unui control foarte strict în domeniul online, autorizând supravegherea activităţilor utilizatorilor sau blocând cuvinte-cheie, anunţă surse parlamentare citate de AFP.

Textul ar urma să permită autorităţii guvernamentale pentru telecomunicaţii să limiteze accesul la site-uri cu conţinut video şi să păstreze doi ani dosarul activităţilor online ale unui internaut.

Scandalul de corupţie din Turcia ia amploare. Fiul premierului turc acuzat de spălare de bani

Potrivit presei turce de opoziţie, care citează surse din rândul investigatorilor, Bilal Erdogan ar fi acţionat ca intermediar al lui Yasin Al Qadi, bancher saudit căutat până în 2010 de autorităţile americane pentru că ar fi finanţat Al-Qaeda. Fiul lui Erdogan s-ar fi întâlnit în luna aprilie cu  Yasin Al Qadi, pentru a intermedia cumpararea unui teren din Istanbul, care valoarează circa un miliard de dolari, la jumătate din preţul pieţei.

Fiul premierului turc Recep Tayyip Erdogan a fost chemat să depună mărturie în cazul de corupţie care a zguduit guvernul de la Ankara şi a dus la demisia mai multor miniştri, ai căror fii au fost implicaţi, de asemenea, în afaceri necurate, dar Bilal a refuzat să se prezinte în faţa investigatorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite