Lovit puternic de valul doi al pandemiei de COVID-19, Israel impune noile măsuri de izolare. Credincioşii nu se pot ruga în sinagogi. Un ministru demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul israelian al construcţiilor, Yaakov Litzman, membru al partidului ultraortodox Iudaismul Unit al Torei (UTJ), a demisionat duminică din cauza intenţiei guvernului de a impune măsuri de izolare pentru o perioadă de două săptămâni care ar include şi sărbătoarea de Yom Kippur, cea mai importată din calendarul iudaic.

Noile măsuri de izolare le-ar interzice credincioşilor să se roage în sinagogi, a scris ministrul în demisia trimisă premierului Benjamin Netanyahu.

Yom Kippur (sau Ziua ispăşirii) începe la asfinţitul soarelui în ziua de duminică, 27 septembrie. Demisia ministrului Litzman survine pe fondul unei dezbateri aprinse în guvernul Netanyahu cu privire la propunerea de carantină, care ar începe vineri, în ajunul Anului Nou evreiesc. Un vot pe acest subiect este prevăzut în cursul acestei duminici.

Joi, numărul de cazuri zilnice în Israel a depăşit pentru prima dată pragul de 4.000, după mai multe zile în care trecuse de 3.000.

Numărul de infectări a început să crească de când Israelul a relaxat în mai primele măsuri de izolare impuse la mijlocul lui martie. Au fost afectate mai ales localităţi aglomerate cu comunităţi de evrei ultraortodocşi şi comunităţi arabe, unde rezidenţii s-au strâns în adunări numeroase, inclusiv la rugăciuni şi nunţi, încălcând restricţiile dictate de Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, Israelul a raportat puţin peste 150.000 de cazuri de infectare şi 1.103 decese asociate COVID-19, la o populaţie de 9,2 milioane de locuitori. Aproape 115.000 de persoane au fost declarat vindecate, iar 130 de pacienţi se află la terapie intensivă, asistaţi de ventilatoare.

Yaakov Litzman

Yaakov Litzman, fost ministru al Sănătăţii la începutul pandemiei, a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, în aprilie, după ce cu o lună în urmă spusese că virusul este o „pedeapsă divină” pentru homosexualitate.

Potrivit MSN, care citează The Times of Israel, Litzman , în vârstă de 71 de ani, a fost acuzat că a încălcat indicaţiile propriului său minister privind distanţarea socială, după ce a continuat să participe la serviciile de rugăciune.

Pe lângă faptul că era ministru al sănătăţii în Israel, el conduce şi partidul ultra-ortodox al iudaismului Torah, iar martorii spun că l-au văzut rugându-se la casa unui alt membru al cultului său religios, la 3 zile după ce serviciile religioase interioare au fost interzise.

Recomandările propriului său departament au devenit mai stricte, interzicând rugăciunile în grup, însă, cu toate acestea, Litzman a fost văzut la un serviciu la o sinagogă din apropierea casei sale.

El şi soţia sa Chava au contractat acum COVID-19 şi, în urma unui contact recent cu acesta, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi alţi oficiali guvernamentali de top au fost nevoiţi să se auto-izoleze timp de 15 zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite