Londra urmează să trimită o a treia navă de război, distrugătorul HMS Kent, în regiunea Golfului Persic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HMS Kent, foto EPA-EFE
HMS Kent, foto EPA-EFE

Londra urmează să trimită a treia navă de război - distrugătorul HMS Kent - la Golful Persic, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării (MoD), care prezintă însă această desfăşurare drept o desfăşurare ”de rutină” şi care nu are legătură cu tensiunile actuale din regiune, relatează AFP.

Presa britanică scrie că distrugătorul urmează să fie trimis în regiune de la jumătatea lui septembrie.

Contactat de AFP, ministerul britanic nu a confirmat această informaţie.

În prezent, HMS Montrose se află la faţa locului.

HMS Duncan a fost trimis în regiune, în locul HMS Montrose, pentru a continua să garanteze ”libertatea navigaţiei” în această zonă, anunţa ministerul vineri.

Această rotaţie era programată, dar a fost devansată, potrivit unei surse în domeniul Apărării, care nu a precizat cât timp rămân cele două nave în regiune.

Ministerul britanic nu a precizat marţi nici dacă cele trei nave vor patrula împreună.

Potrivit unei surse în domeniul Apărării, ”ele ar putea să se afle în regiune împreună, dar să nu fie neapărat active în acelaşi timp”.

”Regatul Unit revizuieşte cu regularitate numărul vaselor în regiune”, a subliniat ministerul într-un comunicat.

”Dacă rotaţiile se suprapun uneori, nu este un lucru neobişnuit. Aceste deplasări, prevăzute de mult timp, nu reflectă o escaladare în poziţia Regatului Unit în regiune şi fac parte dintre desfăşurări de rutină în cadrul Operaţiunii KIPION”, a precizat ministerul.

Tensiunile în centrul cărora se află Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul brut mondial pe cale maritimă, au crescut în ultimele săptămâni din cauza unei speirale de incidente, precum atacuri de origine necunoscută vizând petroliere şi distrugerea unei drone americane de către Iran.

Londra anunţa săptămâna trecută că Marina militară iraniană a încercat să ”împiedice trecerea” prin Strâmtoarea Ormuz a unui petrolier britanic.

HMS Montrose, care a intervenit în ajutorul petrolierului, a fost nevoit ”să lanseze avertismente verbale” vedetelor iraniene, pentru ca acestea să se retragă.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, au negat, însă, orice ”confruntare” recentă cu nave străine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite