Locurile din lume unde oamenii ar putea supravieţui unei prăbuşiri a societăţii: toate cele patru sunt state insulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania şi Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supravieţui unei prăbuşiri a societăţii umane, potrivit unui studiu.

Cercetătorii spun că civilizaţia umană se află într-o stare periculoasă din cauza societăţii consumatoare de energie care a dăunat grav mediului.

O prăbuşire a societăţii ar putea apărea ca urmare a unei crize financiare severe, a impactului puternic al unei crize climatice sau chiar din cauza unei pandemii mai grave decât cea cu coronavirus sau, şi mai rău, din cauza unei combinaţii a acestor factori.

Studiul a clasificat ţările pentru a vedea care sunt mai rezistente în faţa unui colaps, după capacitatea lor de a cultiva alimente pentru populaţie, de a proteja frontierele de migranţi şi de a menţine o reţea electrică şi o anumită capacitate de producţie. Astfel, insulele au ajuns în topul cercetării.

Oamenii de ştiinţă au spus că raportul evidenţiază problemele pe care ţările trebuie să le rezolve şi au precizat că societatea globalistă care preţuieşte eficienţa economică a afectat mersul normal al lucrurilor.

Miliardarii vor să cumpere teren pentru a crea locuinţe în Noua Zeelanda, zona fiind în capul listei studiului. 

„Nu am fost surprinşi că Noua Zeelandă se afla pe lista noastră", a declarat prof. Aled Jones, de la Global Sustainability Institute, de la Universitatea Anglia Ruskin, din Marea Britanie.

„Am ales ca şi criteriu capacitatea de a proteja graniţele, deci, este destul de evident că insulele mari, cu societăţi complexe apar în pe listă.” a mai adăugat profesorul Jones.

„Am fost destul de surprinşi că Marea Britanie a avut un scor bun. Este dens populată, a externalizat în mod tradiţional producţia, nu a fost cea mai rapidă în dezvoltarea tehnologiei şi produce doar 50% din alimentele proprii în acest moment. Dar are potenţialul de a rezista unui colaps." 

Studiul, publicat în revista Sustainability, precizează: „Civilizaţia industrială care se întinde pe glob, cu consum mare de energie, care caracterizează epoca modernă, reprezintă o situaţie anormală."

În studiu se mai spune că, din cauza distrugerii mediului, a resurselor limitate şi a creşterii populaţiei: „Literatura [academică] prezintă o imagine a civilizaţiei umane care se află într-o stare periculoasă, cu riscuri mari şi în creştere care se dezvoltă în mai multe sfere", scrie The Guardian.

Potrivit studiului, locurile care nu au suferit „cele mai flagrante efecte ale colapsurilor societale şi, prin urmare, sunt capabile să menţină populaţii semnificative" au fost descrise ca „bărci de salvare care se prăbuşesc".

Profesorul jones a spus că pandemia a arătat că în caz de dezastru, guvernele pot acţiona rapid, dar acest lucru trebuie făcut în general pentru a preveni astfel de situaţii neplăcute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite