„Lockdown”, declarat cuvântul anului 2020 de dicţionarele Collins

„Lockdown”, declarat cuvântul anului 2020 de dicţionarele Collins

foto shutterstock

Reprezentanţii Dicţionarului Collins au anunţat că „lockdown” este cuvântul anului 2020, după o creştere a utilizării acestui termen în timpul pandemiei COVID-19, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Lexicografii au numărat 250.000 de noi contexte de utilizare a cuvântului „lockdown”, faţă de doar 4.000 anul trecut.
 
„Încapsulează experienţa a miliarde de oameni”, a transmis Collins.
 
Potrivit dicţionarului Collins, termenul e definit ca „impunerea de restricţii care limitează drastic călătoriile, interacţiunile sociale şi accesul în spaţii publice”.
 
Helen Newstead, consultat lingvistic la Collins a explicat: „Limbajul este o reflecţie a lumii din jurul nostru, iar 2020 a fot dominat de pandemia globală. Lockdown-urile au afectat modul în care muncim, studiem, facem cumpărături şi socializăm. În contextul în care multe ţări intră în al doilea lockdown, nu e cazul să îl celebrăm drept cuvântul anului, dar este poate cuvântul care rezumă acest an în aproape toată lumea”.
 
Alte cuvinte des căutate în pandemie au fost „furlough" (şomaj tehnic), „key worker" (lucrător esenţial), „self-isolate" (autoizolare) and „social distancing" (distanţare socială), dar şi  „coronavirus".
 
Anul trecut cuvântul anului a fost „greva climatică” după mişcarea pentru mediu iniţiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările