VIDEO Noi proteste în Barcelona. Liderul catalan Quim Torra îi solicită premierului Sánchez o întâlnire. Prim-ministrul spaniol refuză

VIDEO Noi proteste în Barcelona. Liderul catalan Quim Torra îi solicită premierului Sánchez o întâlnire. Prim-ministrul spaniol refuză

FOTO EPA-EFE

Tensiunea politică între Guvernul spaniol şi Guvernul catalan creşte după o săptămână tulbure în Catalonia. Şeful Guvernului catalan, Quim Torra, a încercat sâmbătă să dialogheze cu prim-ministrul spaniol în funcţie, Pedro Sánchez, însă nu a primit un răspuns. Moncloa îi solicită lui Torra să condamne mai întâi violenţele, apoi vor discuta, scrie El Pais.

Ştiri pe aceeaşi temă

Torra, care întreaga săptămână a evitat să condamne violenţele clare de pe străzile Cataloniei şi le-a atribuit unor persoane „infiltrate”, a încercat, după violenţele de vineri, să ia legătura cu Sánchez pentru a-i solicita o întrevedere la care să discute despre autodeterminarea regiunii.

Şeful Guvernului spaniol nu a vrut să discute cu el. Palatul Moncloa a explicat că înainte de a se întâmpla acest lucru, Torra „trebuie să condamne clar violenţa, chestiune pe care nu a făcut-o până acum, şi să recunoască munca forţelor de ordine şi să se solidarizeze cu poliţiştii răniţi.”

 

Sâmbătă, ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a ajuns în Barcelona şi a mers la spitalele unde sunt internaţi agenţii răniţi pentru a se interesa de starea lor.

Săptămâna aceasta, Sánchez l-a acuzat pe Torra de la Bruxelles că „banalizează violenţele”. Spre deosebire de conducerea formaţiunii separatiste ERC, care a condamnat actele de violenă, Torra a avut o atitudine complet diferită, complicând soluţionarea problemei.

În plină campanie electorală, pentru alegerile din 10 noiembrie, Guvernul Sánchez a revenit cu atacuri la adresa separatismului, asigurând că acest proiect a eşuat şi că sentinţa din proces (9 lideri separatişti au fost condamnaţi la închisoare) este o dovadă a acestui eşec.

Pedro Sánchez continuă să susţină că este în favoarea dialogului, însă nu pentru a discuta despre un referendum de independenţă, cum cere Torra.

„Pentru ca dialogul să fie eficient, domnul Totrra ar trebui să recunoască cealaltă parte a catalanilor, care nu sunt pro-segregare”, a transmis Guvernul.

Opoziţia îi cere lui Sánchez să fie mai dur şi o ruptură definitivă de separatism.

Pe un ton furios, după aflarea respingerii lui Sánchez, Torra a transmis un comunicat în care îi reproşează şefului Guvernului de la Madrid că a răspuns printr-un mesaj de WhatsApp jurnaliştilor legat de solicitarea reuniunii făcută de catalan.

În aceeaşi ordine de idei, Torra spune că „a constatat public” că Sánchez refuză dialogul cu reprezentatul catalanilor.

Sâmbătă, în faţa Tribunalului Superior din Barcelona, mii de oameni s-au adunat din nou să protesteze. Grupuri de manifestanţi pro-independenţă s-au plasat între cordoanele de poliţie şi protestatari pentru a evita ciocnirile.

Protestele din a şasea zi consecutivă de manifestaţii în Catalonia au fost convocate de grupările politice CDR şi CUP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările