Lituania sfidează din nou China şi donează doze de vaccin Taiwanului. „Popoarele care iubesc libertatea trebuie să aibă grijă unele de altele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lituania a donat Taiwanului 20.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca / FOTO EPA - EFE
Lituania a donat Taiwanului 20.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca / FOTO EPA - EFE

Lituania sfidează din nou China, donând 20.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Taiwanului. Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce oficialii de la Vilnius au decis să-şi retragă ţara din platforma „17+1”, prin intermediul căreia Beijingul caută să-şi extindă influenţa în centrul şi estul Europei.

„În această dimineaţă, guvernul Lituaniei a aprobat donarea de 20.000 de doze de vaccin către Taiwan. Sunt mândru că putem, chiar dacă într-un fel modest, să ne arătăm solidaritatea cu poporul taiwanez în lupta anti-COVID-19. Popoarele care iubesc libertatea trebuie să aibă grijă unele de altele!”, a scris ministru lituanian de Externe, pe Twitter.

Donaţia Lituaniei are loc la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că vor dona Taiwanului 2,5 milioane de doze de vaccin, un număr triplu faţă de propunerile iniţiale, notează Politico.

Oficialii de la Vilnius au anunţat că Lituania a donat doze de vaccin produs de AstraZeneca şi Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Ministrul de Externe al Taiwanului a mulţumit Lituaniei pentru donaţie, numindu-l pe omologul său lituanian „un adevărat prieten”.

Chiar dacă în prima perioadă a pandemiei, Taiwanul s-a descurcat mai bine decât majoritatea statelor lumii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, guvernul de la Taipei se confruntă în ultimele săptămâni cu o creştere semnificativă a cazurilor noi de infectări.

Taiwanul nu a reuşit să cumpere direct vaccinuri de la BioNTech, oficialii de la Taipei spunând că eşecul semnării unui contract a fost determinat de presiunile Beijingului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite