Limba engleză creează tensiuni în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanii propun ca noua lege a imigraţiei să stipuleze că engleza este limba "naţională". Obţinerea cetăţeniei va depinde de cunoşterea acesteia Republicanii dezbat schimbarea

Republicanii propun ca noua lege a imigraţiei să stipuleze că engleza este limba "naţională". Obţinerea cetăţeniei va depinde de cunoşterea acesteia

Republicanii dezbat schimbarea titulaturii referitoare la limba engleză, în încercarea de a o transforma din limbă "comună", cum e în prezent, în limbă "naţională" sau "oficială". Această măsură ar standardiza engleza drept limba folosită în încheierea afacerilor pe teritoriul ţării, ar micşora numărul serviciilor guvernamentale disponibile în mai multe limbi şi ar anula hotărârea lui Clinton din 2000 care încurajează accesul la servicii federale în limbi diferite.

Democraţii au respins anul trecut acest amendament şi, deşi puternic susţinut de republicani anul acesta, nu există garanţii că Senatul American va permite luarea lui în considerare ca parte a noii legi a imigraţiei. "Problematica" limbii engleze e în strânsă legătură cu un alt subiect controversat peste Ocean: asimilarea imigranţilor. Un sondaj recent, dat publicităţii de CBS şi "New York Times", relevă că 62% din opinia publică americană consideră că imigranţii "nici măcar nu încearcă să înveţe limba engleză într-un interval de timp rezonabil".

Noul amendament prevede ca imigranţii aflaţi de cel puţin patru ani în State să dovedească, dacă doresc să devină eligibili pentru cetăţenie, că s-au înscris la cursuri de limba engleză. După încă patru ani, ei ar putea să obţină Cartea Verde doar dacă trec testul de limba engleză. Preşedintele Bush, care la alegerile din 2000 s-a opus declarării englezei ca limbă naţională, a spus că "limba engleză reprezintă poarta spre mari succese în SUA".

În prezent, în SUA există un număr foarte mare de imigranţi naturalizaţi care nu stăpânesc nici măcar noţiunile de bază ale limbii engleze. Oponenţii amendamentului apreciază propunerea drept "o soluţie care va crea probleme". Raul Gonzalez, director legislativ al "National Council of La Raza", organizaţie non-profit pentru apărarea drepturilor hispanicilor, apreciază că în prezent, 82% din americani vorbesc oricum doar engleza şi că mai puţin de un procent din documentele guvernamentale văd lumina tiparului în alte limbi. Alţi oponenţi ai propunerii republicane susţin că imigranţii cunosc faptul că stăpânirea limbii engleze este cheia spre "modul de viaţă american". Ei spun că problema nu e lipsa dorinţei imigranţilor de a studia engleza, ci lipsa cursurilor", existând situaţii, mai ales în marile oraşe, în care imigranţii trebuie să aştepte ani de zile înainte de a fi admişi la cursurile de engleză."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite