Liga Arabă vrea să convingă ONU să recunoască statul palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliu ONU FOTO EPA
Consiliu ONU FOTO EPA

Statele Arabe vor porni într-o misiune diplomatică pentru a convinge Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să recunoască un stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală pe teritoriul ocupat şi anexat de Israel în războiul din 1967, potrivit ministrului de externe al Iordaniei, Ayman Safadi.

Şase miniştri de externe arabi s-au întâlnit sâmbătă în Amman pentru a merge mai departe cu efortul Ligii Arabe de a contracara mişcarea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care în decembrie a recunoscut Ierusalim drept capitala Israelului. Decizia acestuia din urmă a anulat decenii de politică americană în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

O comisie din care face parte Egipt, Maroc, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Palestina şi condusă de Iordania a fost formată după o întâlnire de urgenţă a Ligii Arabe din Cairo, la scurt timp după anunţul lui Trump, cerând Washington-ului să renunţe la decizia preşedintelui.

Liga Arabă a declarat că decizia lui Trump ar spori violenţa în întreaga regiune şi a descris anunţul preşedintelui american drept o „încălcare periculoasă a legilor internaţionale”, care nu a avut vreun impact juridic.

Ayman Safadi a declarat că miniştrii vor recomanda o serie de strategii la o reuniune completă a Ligii Arabe, care va avea loc mai târziu luna aceasta.

„Ne vom confrunta cu decizia căutând o rezoluţie ONU, una internaţională de recunoaştere a unui stat palestinian cu graniţa din 1967”, a declarat Safadi.

Secretarul General al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat că la întâlnirea ministerială se va discuta şi rolul Washingtonului în viitoarea pace arabo-israeliană pe care mai multe state membre au precizat că americanii ar putea să o pună în pericol prin o părtinire a SUA faţă de Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite