Liderului opoziţiei din Venezuela i-a fost ridicată imunitatea. Juan Guaido îl provoacă pe Maduro să-l aresteze

Liderului opoziţiei din Venezuela i-a fost ridicată imunitatea. Juan Guaido îl provoacă pe Maduro să-l aresteze

Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido

Administraţia Maduro i-a ridicat marţi imunitatea lui Juan Guaidó, deschizând drumul pentru acuzarea liderului opoziţiei din Venezuela şi potenţiala arestare a acestuia pentru presupusa violare a Constitutiei atunci când s-a declarat preşedinte interimar.

Dar rămâne neclar dacă guvernul preşedintelui Nicolas Maduro va acţiona împotriva lui Guaido, în vârstă de 35 de ani, ca urmare a deciziei Adunării constitutive.
 
Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a provocat marţi autorităţile de la Caracas să îl aresteze, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, transmite DPA.
 
"Dacă regimul îndrăzneşte să mă răpească şi să dea o lovitură de stat, vom răspunde hotărât", a scris Guaido pe contul său de Twitter, după ce Adunarea Constituantă a decis că poate fi urmărit penal. El a adăugat într-un alt mesaj că a discutat deja cu lideri din întreaga lume şi că "uzurpatorii nu vor să pună la încercare hotărârea comunităţii internaţionale".
 
Mii de venezueleeni au spart baricadele, traversând graniţa în Columbia
 
Mii de venezuelenieni au spart marţi baricadele de-a lungul graniţei cu Columbia, potrivit biroului de migraţie din Bogota, care l-a avertizat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro că va fi tras la răspundere pentru orice problemă care ar putea apărea, relatează Reuters.
 
 Maduro, în februarie, a blocat podurile de trecere dintre cele două naţiuni în încercarea de a împiedica un efort susţinut de SUA de a distribui populaţiei sute de tone de ajutor umanitar.
 
Cu poduri blocate de containere şi camioane, venezuelenii au trecut prin râul Tachira pentru a ajunge în oraşul columbian Cucuta, care se află la garniţa cu Venezuela, pentru alimente, medicamente şi locuri de muncă. Dar ploile torenţiale din ultimele zile au făcut imposibil acest lucru.
 
 "Uzurpatorul Maduro este responsabil pentru tot ceea ce i se poate întâmpla populaţiei care tranzitează cele două ţări", a declarat Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie din Columbia, subliniind riscul de slăbire a podului Simon Bolivar.
 
 Milioane de venezueleni au fugit în Columbia pentru a scăpa de lipsa hranei şi a medicamentelor din ţara lor, căutând locuri de muncă la nivel local şi ajungând în alte ţări din America Latină.
 
Venezuela a intrat într-o criză politică profundă în ianuarie, când Juan Guaido, şeful congresului controlat de opoziţie, a invocat constituţia pentru a-şi asuma o preşedinţie interimară, argumentând că realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 nu a fost legitimă.
 
Preşedintele american Donald Trump a făcut paşi pentru a face presiuni asupra lui Maduro şi l-a susţinut pe Guaido, care a fost recunoscut ca preşedinte de Statele Unite şi de alte 50 de ţări, inclusiv Columbia.
 
Guvernul Columbiei spune că accesul migranţilor venezueleni la serviciile de bază şi extinderea serviciilor de sănătate, educaţie şi utilităţi publice costă jumătate de punct procentual din produsul intern brut anual al ţării. PIB-ul Columbiei în 2018 a fost de aproximativ 312 miliarde de dolari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: