Liderul Statului Islamic Abu al-Baghdadi, ucis la Rakka? Lupte crâncene pentru cucerirea bastionului ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorul grupării teroriste „Statul Islamic", Abu al-Baghdadi, ar fi fost ucis în timpul unui atac aerian asupra oraşului sirian Rakka, au anunţat mai multe portaluri de ştiri, care citează o informaţie difuzată de un post de televiziune din Siria.

Publicaţiile aparţinând grupării jihadiste nu făcut nicio precizare sau dezminţire privind lichidarea liderului ISIS.

 Activiştii sirieni au confirmat că şapte civili şi-au pierdut viaţa în ultimul raid aerian de la Rakka, dar nu au menţionat nimic de soarta lui al-Baghdadi.

Liderul ISIS nu s-a mai adresat în niciun material de propagandă din noiembrie 2016.

Al-Baghdadi (numele lui real este Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry) a apărut pentru prima dată în public în iulie 2014, când într-o moschee din Mosul, ocupată de Statul Islamic, acesta a proclamat „califatul islamic" în Orientul Mijlociu. De atunci în presă au apărut în repetate rânduri informaţii despre lichidarea acestuia, însă de fiecare dată acestea nu s-au confirmat.

 Nu este pentru prima dată când presa siriană anunţă moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Asemenea anunţuri s-au doverdit în mod repetate ca fiind eronate, dar există informaţii potrivit cărora liderul grupării s-a retras în Rakka după ce forţele guvernamentale irakiene i-au îndepărtat pe jihadişti din Mosul.

Alianţa majoritar kurdă susţinută de SUA încerca duminică să-i alunge pe jihadişti dintr-un important complex militar la nord de Raqqa, bastion al grupării Statul Islamic (SI) în Siria, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP. 

 Forţele Democrate Siriene (FDS), care regrupează combatanţi kurzi şi arabi, au pătruns în oraşul Raqqa prin est şi vest şi luptă în prezent pentru a cuceri baza "diviziei 17" de la periferia de nord a oraşului, potrivit ONG-ului.

Această bază este o fostă cazarmă a armatei siriene cucerită de SI la sfârşitul lui iulie 2014, unde cel puţin 85 de soldaţi au fost ucişi în lupte sau executaţi sumar la puţin timp după aceea.

FDS, care au avut nevoie de şapte luni pentru a încercui oraşul şi a lansa asaltul, au întreprins un nou atac asupra acestei poziţii militare, cu susţinerea raidurilor coaliţiei conduse de SUA.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, SI a "întărit puternic" această bază în aşteptarea atacului.

Capturat de SI în 2014, Raqqa a devenit simbolul atrocităţilor jihadiştilor, precum şi o bază pentru planificarea atentatelor comise în străinătate.

Oraşul număra 300.000 de locuitori pe vremea SI, dintre care 80.000 s-au refugiat în alte zone ale Siriei. Mii de locuitori au fugit în ultimele luni, iar ONU estimează că în oraş mai sunt circa 160.000 de oameni.

Potrivit directorului OSDO, 58 de civili au fost ucişi în total de la începutul asaltului asupra Raqqa, la 6 iunie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite