Liderul opoziţiei, Juan Guaidó, cheamă venezuelenii la „cel mai mare protest”, pentru a-l înlătura pe preşedintele Maduro

Liderul opoziţiei, Juan Guaidó, cheamă venezuelenii la „cel mai mare protest”, pentru a-l înlătura pe preşedintele Maduro

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, în timpul unui miting anti-Maduro

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, i-a chemat pe susţinătorii lui la „cel mai mare protest”, miercuri, în încercarea de a-l înlătura pe Nicolás Maduro.

Venezuelenii sunt aşteptaţi să iasă în stradă miercuri pentru ce Guaidó promite să fie „cel mai mare marş din istoria ţării”, la o zi după ce el a cerut armatei să îl abandoneze pe Maduro, care conduce ţara din 2013, scrie presa spaniolă.
 
Nivelul de trai al venezuelenilor a scăzut mai mult în primele luni ale acestui an, cu hiperinflaţie, pene de curent şi de apă, lipsă de medicamente şi mâncare. Milioane de persoane au părăsit ţara în ultimii doi ani.
 
Socialistul Maduro îl numeşte pe Guaidó marionetă a SUA, care încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Preşedintele şi-a chemat, de asemenea, susţinătorii să iasă în stradă miercuri.
 
Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei. Imediat după aceasta, Guaidó a chemat oamenii în stradă.
 
Autoproclamat preşedinte al Venezuelei din ianuarie, recunoscut de peste 50 de state, el i-a îndemnat pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”.
 
Forţele de securitate venezuelene loiale guvernului Maduro au lansat bombe cu gaze lacrimogene în direcţia protestatarilor. În confruntările de marţi după-amiază au fost rănite sute de persoane şi un bărbat a decedat.
 
Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid a făcut apel la o tranziţie paşnică, în timp ce preşedintele bolivian Evo Morales a condamnat „lovitura de stat” de la Caracas.
 
După eliberare, Leopoldo López s-a refugiat cu familia în sediul Ambasadei Spaniei de la Caracas.
 
Maduro a condamnat „tentativa de lovitură de stat” susţinută de Columbia şi Statele Unite.
 
Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat marţi că Maduro era pregătit să părăsească Venezuela, pentru Cuba, însă Rusia l-a împiedicat. În acelaşi timp, Trump a acuzat autorităţile cubaneze că au trimis trupe în Venezuela şi a ameninţat insula cu un embargou complet.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: