Liderii G7 au discutat despre Rusia. Se revine la formatul G8? Propunerea lui Tusk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii G7, reuniţi la Biarritz, au ajuns la un acord sâmbătă seara pentru consolidarea dialogului cu Moscova, dar consideră că este prea devreme pentru revenirea la formatul G8, cu reintegrarea Rusiei, exclusă din acest club select în 2014, după anexarea Crimeei, afirmă surse diplomatice, citate de AFP.

Liderii celor mai industrializate şapte ţări ale lumii (G7) sunt de acord pentru consolidarea dialogului şi coordonarea cu Moscova în privinţa crizelor actuale, dar „consideră că este prea devreme ca Rusia să fie reintegrată“ într-un G8, au precizat surse diplomatice.

Înainte de summit, liderii G7 au exprimat opinii divergente pe această temă. În timp ce preşedintele american Donald Trump s-a declarat favorabil revenirii la formatul G8, cu reintegrarea Rusiei, şi preşedintele francez Emmanuel Macron l-a susţinut cu jumătate de gură, Berlinul, Londra şi Ottawa au respins această idee.

Cel mai ostil pe acest subiect s-a arătat a fi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. În opinia lui Tusk, în prezent există şi mai multe motive pentru a ţine Moscova în afara acestei structuri.

„În urmă cu un an, în Canada, preşedintele Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, declarând deschis că anexarea Crimeei de către Rusia a fost parţial justificată şi că noi ar trebui să acceptăm această realitate“, a spus Tusk, citat de Reuters.

„În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică“, a continuat preşedintele Consiliului European.

Donald Tusk a subliniat că motivele pentru care Moscova a fost exclusă de la reuniunile G7 sunt încă valabile.

„Când Rusia a fost invitată la G7 pentru prima dată, s-a crezut că ea va urma calea democraţiei liberale, a statului de drept, a drepturilor omului. Este cineva dintre noi care poate spune cu deplină convingere că Rusia se află pe acest drum?“, a întrebat el.

Mai mult, Tusk a subliniat că va încerca să îi convingă pe liderii G7 ca la următoarea reuniune în acest format să fie invitat şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei pentru anexarea Crimeei şi rolul său în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morţi până în prezent, potrivit datelor ONU.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite