Liderii palestinieni au cerut suspendarea recunoaşterii statului Israel

Liderii palestinieni au cerut suspendarea recunoaşterii statului Israel

Liderul palestinian a declarat că Acordurile de la Oslo au încetat/ Foto: EPA

Consiliul central palestinian a autorizat comitetul său executiv şi pe preşedintele Mahmoud Abbas să suspende recunoaşterea Israelului şi să înceteze relaţiile de cooperare în materie de securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri vor ameninţa direct Acordurile de la Oslo, ce au dus la crearea Autorităţii Palestiniene acum 20 de ani.

Anunţul făcut luni noapte semnalează frustrarea acută a oficialilor palestinieni cu privire la deteriorarea recentă a condiţiilor pentru mult aşteptatul plan pentru pace promis de preşedintele Donald Trump, ce s-a autocaracterizat drept cel mai „pro-Israel” candidat din istoria alegerilor din SUA.

Deşi votul consiliului central este doar consultativ, este pentru prima dată când posibilitatea de-recunoaşterii Israelului, una din prevederile esenţiale ale Acordurilor de la Oslo, a fost ridicată în mod oficial.

Anunţul vine în contextul în care preşedintele Abbas va călători la Bruxelles pentru a obţine sprijinul pentru cererea ca Statele Unite să nu mai fie mediatorul principal în negocierile dintre Israel şi Palestina.

Preşedintele Abbas a folosit primele două zile ale întrunirii consiliului central pentru a critica Statele Unite. Acesta a descris iniţiativa preşedintelui Trump de a reporni procesul de pace, „acordul secolului” - cum l-a numit Trump, drept „palma secolului”. În discursul său, lung de peste două ore şi jumătate, acesta i-a criticat dur pe ambasadorul SUA în Israel, un susţinător al construcţiei aşezărilor ilegale în teritoriile ocupate şi pe Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, pe care i-a numit drept „o ruşine”.

„Decizia preşedintelui Trump cu privire la Ierusalim a distrus complet perspectivele imediate ale oricărui proces de pace”, a concluzionat un oficial palestinian sentimentul general al acestei întruniri.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită oficială în India, a comentat acest anunţ, susţinând că mesajul oficialilor palestinieni serveşte intereselor statului evreu.

„Acesta a demonstrat ceea ce noi am susţinut mereu, că la baza acestui conflict se află refuzul de principiu al palestinienilor de a recunoaşte Israelul drept un stat evreu”, a afirmat acesta, citat de presa din Israel.

Pe de altă parte, liderii europeni şi cei ai Rusiei şi-au exprimat susţinerea pentru prevederile Acordurilor de la Oslo şi pentru statul Palestinian.

Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că „înţelege” furia lui Abbas. „De ani buni palestinienii au făcut concesii fără a obţine nimic în schimb. Auzim mereu vorbindu-se despre o viitoare propunere americană care să mulţumească ambele părţi, însă nu am văzut nimic în acest sens”, a declarat oficialul rus.

„Ceea ce spun este că Oslo, nu mai este niciun Oslo. Israelul a pus capăt Oslo-lui”, a fost concluzia discursului lui Abbas.
citeste totul despre: