Libia: Seif al-Islam Gaddafi, în mâinile rebelilor

Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Kadhafi, a fost arestat în sudul Libiei, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul a fost făcut de noul ministru libian al Justiţiei şi Drepturilor Omului, Mohammed al-Allagui.  „Seif al-Islam, dat în urmărire de Curtea Penală Internaţională, a fost arestat în sudul Libiei", a declarat ministrul, care este membru al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia.

Fiul fostului lider libian au fost arestat alături de şapte bodyguarzi şi este în stare bună de sănătate, au precizat autorităţile interimare libiene.

Potrivt BBC News, Seif al-Islam Gaddafi, ar fi dus la Zintan cu elicopterul. El ar fi fost capturat în apropiere de oraşul Obari.

Despre locul în care s-ar afla Seif al-Islam nu se mai ştia din 28 octombrie, când a circulat informaţia că acesta ar fi reuşit să părăsească Libia şi ar fi ajuns în Niger.

Dat de gol de un ghid

Seif al-Islam Gaddafi ar fi fost capturat după ce a contactat un ghid din oraşul Sabha, din sudul ţării, pentru a-i cere să îl ajute să fugă în Niger, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului revoluţionar din Sabha, citat de BBC News.

Şeful brigăzii care l-a prins pe Seif al-Islam a declarat pentru CNN că forţele sale patrulau între Obari şi Sabha în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, când au interceptat un convoi care a deschis focul asupra militarilor când a fost somat să se oprească la control. Schimbul de focuri de armă a durat circa două ore, iar în cele din urmă revoluţionarii au reuşit să îl captureze pe fiul lui Gaddafi.

CPI ar putea accepta ca Seif al-Islam să fie judecat în Libia

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat sâmbătă că a primit din partea Ministerului libian al Justiţiei confirmarea oficială cu privire la arestarea lui Seif al-Islam, informează Reuters.

CPI ar putea fi dispusă să accepte judecarea lui Seif al-Islam Gaddafi în Libia, dacă este convinsă că procesul se va desfăşura în mod corect, relatează BBC News.

„Dacă vor spune că preferă să aibă un proces corect în Libia, există o procedură legală care trebuie să aibă loc la CPI", a explicat purtătorul de cuvânt al Instanţei internaţionale, Fadi El Abdallah.

„Judecătorii CPI vor trebui să decidă dacă acest caz este admisibil sau nu şi dacă autorităţile libiene oferă sau nu cu adevărat un proces al lui Seif al-Islam pentru aceleaşi crime pentru care este acuzat la CPI", a adăugat el.

UE îl vrea la Haga

Totuşi, un alt purtător de cuvânt al CPI a declarat că Libia este obligată să îl predea pe Seif al-Islam Curţii Penale Internaţionale.

Şi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a îndemnat autorităţile libiene să coopereze deplin cu CPI. „Autorităţile libiene trebuie să îl aducă pe Seif al-Islam în faţa justiţiei, respectând procedurile judiciare şi cooperând deplin cu CPI", a spus Ashton.

La 9 noiembrie, procurorul general al CPI, Luis Moreno-Ocampo, spunea că Seif al-Islam va fi judecat la Haga, dar recunoştea că nu se ştie unde anume se ascunde. În luna iunie, CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Seif al-Islam şi a fostului şef al serviciilor de contrainformaţii militare, Abdullah al-Senoussi, pe care le-a acuzat de crime şi persecuţii, în cursul revoltei declanşate în luna februarie împotriva regimului lui Muammar Gaddafi.

Reformatorul prefăcut

Prezentat în mod frecvent drept succesor al fostului dictator libian, Seif al-Islam (Spada Islamului) est cel de-a doilea fiu al lui Gaddafi. În vârstă de 39 de ani, Seif al-Islam a studiat în Marea Britanie, la London School of Economics şi mult timp a fost considerat mult timp de presa occidentală drept un reformator.

S-a aflat în atenţia presei mai ales pentru modul cum a mediat cazul infirmierelor bulgare, eliberate în iulie 2007, după mai bine de opt ani de detenţie în Libia. Tot el a negociat şi acordarea unor indemnizaţii familiilor victimelor atentatului de la Lockerbie, din 1988. Fiul dictatorului şi-a dat arama pe faţă după începerea revoltelor în Libia, când a ameninţat protestatarii cu băi de sânge.

Citeşte şi
Dinastia Gaddafi decimată: Cine sunt copiii lui Gaddafi
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările