Libia a eliberat din arest un comandant al pazei de coastă descris drept unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de persoane din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandant al pazei de coastă din Libia, acuzat de trafic de persoane FOTO Twitter
Comandant al pazei de coastă din Libia, acuzat de trafic de persoane FOTO Twitter

Autorităţile libiene l-au eliberat pe un bărbat descris drept unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de persoane la nivel internaţional, sancţionat de către consiliul de securitate al ONU pentru implicarea sa directă în scufundarea navelor cu migranţi.

Bărbatul, numit Abd al-Rahman Milad, dar cunoscut drept Bija, este comandant al pazei de coastă şi este suspectat că face parte dintr-o reţea de traficanţi din nord-vestul Libiei. Arestat în octombrie, acesta a fost eliberat duminică, după ce procurorul militar general din Tripoli a renunţat la acuzaţiile aduse „din lipsă de probe”, noteză The Guardian.

Vestea eliberării sale a fost criticată în Italia, unde doi jurnalişti care au investigat activităţile lui Bija se află sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea pe care le-au primit.

În iunie 2018, consiliul de securitate al ONU a impus sancţiuni asupra lui Bija şi a altor cinci lideri ai unei reţele care face trafic de persoane în LIbia. 

În 2019, o investigaţie a ziarului italian Avvenire a documentat prezenţa lui Bija la o serie de întâlniri oficiale în Sicilia şi la Roma, desfăşurate în mai 2017. Ministrul de Interne de atunci al Italiei, Marco Minniti, semnase cu trei luni înainte un acord de cooperare cu liderul guvernului Libiei recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj. Italia oferă patru vase de patrulare, iar paza de coastă libiană se obliga să intercepteze navele cu migranţi care se îndreptau către Italia.

Bija, un personaj despre care ONU spune că a fost „implicat în mod direct în scufundarea de nave cu migranţi”, a fost prezentat la întâlniri drept „un comandant al pazei de coastă libiene”, conform publicaţiei italiene. Ministrul de Interne, puternic criticat în urma dezvăluirilor, s-a apărat spunând că nu ştia cine este Bija în momentul în care a particpat la întâlniri.

Marţi, într-o postare pe Facebook, Bija a criticat presa libiană şi internaţională. „Când am fost arestat în octombrie, presa a scris ştiri false despre mine. Ştiu că arestarea a fost ordonată de unii politicieni care au uitat că Abd al-Rahman Milad a protejat de-a lungul anilor coasta patriei noastre”, a scris acesta.

Eliberarea sa a fost sărbătorită de mulţi oameni în Zawiyah, fotografii în care acesta e îmbrăţişat de o mulţime de bărbaţi fiind postate pe reţelele sociale. Oficialii din Libia nu au oferit mai multe detalii despre eliberarea acestuia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite