Libanul arde din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualele confruntări dintre armată şi combatanţii islamişti sunt cele mai violente de la războiul civil încoace Libanul este din nou teatrul unor confruntări sângeroase. Declanşate

Actualele confruntări dintre armată şi combatanţii islamişti sunt cele mai violente de la războiul civil încoace

Libanul este din nou teatrul unor confruntări sângeroase. Declanşate în forţă, duminică, luptele dintre armata libaneză şi combatanţii Fatah al-Islam, aflaţi în tabăra de refugiaţi de la Nahr al Bared, au semănat panică printre civili şi i-au făcut pe analişti să aprecize că Ţara cedrilor e din nou în pragul unui dezastru.

De două zile, armata libaneză bombardează tabăra de refugiaţi aflată în nordul ţării, semănând moarte şi panică printre civili. Atacurile survin luptelor crâncene între militari şi combatanţii islamişti care s-au soldat cu cel puţin 57 de victime în regiune. Iniţial, militarii au încercat să prindă un suspect, posibil membru Fatah al- Islam, implicat într-un jaf asupra unei bănci şi care s-ar fi refugiat în tabără. Combatanţii Fatah al-Islam au ripostat, atacând cu grenade şi mitraliere poziţiile armatei din jurul taberei, unde trăiesc 40.000 de persoane. Situaţia a degenerat rapid, observatorii de la faţa locului susţinând că aceste confruntări sunt cele mai violente de la războiul civil care a distrus Libanul între anii 1975-1990. Şi tot aceştia afirmă că actualele evoluţii scot în evidenţă instabilitatea ţării, pradă unor continue tensiuni intercomunitare şi politice, la un an de la războiul cu Israelul şi doi de la retragerea armatei siriene.

Explozie la Beirut

Duminică seara, o explozie lângă un centru comercial din cartierul creştin al capitalei Libanului a ucis o persoană şi a rănit alte zeci. Nicio organizaţie nu a revendicat atentatul, dar presa libaneză aminteşte că patru membri ai grupului Fatah al-Islam au fost inculpaţi nu de mult pentru atacuri similare, lângă Beirut.

Armata nu poate intra în taberele de refugiaţi palestinieni

Nahr al Bared este doar una dintre multele tabere construite în Liban pentru a primi refugiaţi palestinieni (azi, estimaţi la 400.000) fugiţi din Israel, după 1948. Armata nu are dreptul să intre în tabăra de la Nahr al Bared în virtutea acordurilor încheiate în urmă cu 38 de ani, sub egida Ligii arabe. Ca urmare, niciuna dintre facţiunile palestiniene de pe teritoriul libanez nu poate fi dezarmată. Aceasta, în pofida rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU din 2004, care cerea tocmai dezarmarea acestor miliţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite