La Kabul începe să se tragă cortina finală asupra dezastrului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 august 2021, Kabul, evacuarea ambasadei SUA
15 august 2021, Kabul, evacuarea ambasadei SUA

La ora când scriu, se pare că planificatorii americani şi serviciile lor de informaţii civile şi militare au greşit din nou grav, subestimând ritmul în care talibanii vor prelua controlul total al marilor oraşe, vorbind de un termen de câteva luni de zile.

Fals. Deja talibanii, în doar câteva zile, controlează 23 din cele 34 de capitale districtuale, iar acum oficialii de la Kabul anunţă că trupele avansate ale talibanilor au intrat deja în Kabul. Oricum, semnalul că acest lucru avea să se întâmple a fost dat de sâmbătă când, s-a repetat la indigo scenariul ultimei mari ofensive a nord- vietnamezilor înainte de cucerirea Saigonului, atunci când au preluat, fără luptă, toate bastioanele fortificate construite ca avantposturi destinate opririi unei ofensive inamice.  

După ce vineri a căzut bastionului strategic de la Mazar-i-Sharif, ieri exact asta s-a petrecut la Jalalabad, nu departe de Kabul, în condiţiile în care armata şi trupele guvernamentale afgane, câte au mai rămas, fie s-au predat fără luptă, fie au luat-o la fugă, asta însemnând că forţele principale ale talibanilor au asigurată principala rută de aprovizionare care leagă Kabul de Pakistan, ultima rută terestră care ar fi putut fi folosită, in extremis, cu condiţia ca pakistanezii să facă o favoare americanilor şi să deschidă graniţa pentru o eventuală misiune terestră de recuperare. 

Deocamdată, ce avem din Kabul este ştirea confirmată de ministrul de interne, anume că talibvanii au început să intre în oraş cu toate că, în urmă cu câteva ore, reprezentatul acestora la negocierile de la Doha spuse că militanţii săi au primit ordine clare doar să blocheze complet oraşul, nu să înceapă să avanseze.  

Tehnic, asta pesemne că a fost chiar intenţia comandanţilor talibani care ar vrea, poate, să dea timp suficient, câteva ore, poate maximum câteva zile, pentru ca ambasadele să fie evacuate total în maximă urgenţă, ceea ce şi are loc acum, folosindu-se în acest scop flotila de elicoptere de pe aeroportul din Kabul, mic pod aerian care, ca odinioară la Saigon, evacuează cât se mai poate, începând cu personalul diplomatic şi cetăţenii străini.  

Oricum, reprezentantul talibanilor prezent la Doha a promis solemn că trupele rebelilor au primit dispoziţii stricte de a se abţine de la violenţă şi de a lăsa pe cine doreşte să părăsească imediat capitala şi, în mod special, a cerut femeilor să se îndrepte către zonele protejate de talibani: "Nu va fi ameninţată viaţa, proprietatea şi demnitatea nimănui şi vieţile locuitorilor din Kabul vor fi protejate". 

Dar ar trebui să existe şi garanţii că aşa ceva se va întâmpla, dar nimeni pare să nu dorească să verifice veridicitatea viitoare a angajamentelor formulate de talibani în condiţiile în care asigurările date de preşedintele afgan Ghani care a transmis ieri că "forţele de securitate şi cele ale armatei împreună cu forţele internaţionale fac efortul de a asigura securitatea oraşului Kabul şi situaţia se află sub control".  

Între timp, apar fotografii prezentând faimoasa închisoiare Bagram preluată de forţele talibane 

talibani kabul

...sau trupele talibane intrate deja în unele cartiere din Kabul. 

talibani kabul

Ce pot face cei 5000 de soldaţi americani plus cele câteva sute de britanici? Logica politică şi militară spune că-şi vor îndeplini, cât se poate de bine în actualele condiţii, misiunea de asigurare a perimetrului de securitate pentru operaţiunea de evacuare a personalului din Kabul, adică, cum spuneam, diplomaţi (americani şi britanice, dar şi din ţările Coaliţiei, eventual şi cei din ţările care au solicitat ajutor americanilor, apoi civilii din diversele, zeci şi zeci, instituţii guvernamentale şi non guvernamentale care s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, apoi, ca imensă problemă logistică şi umanitară, afganii cărora li s-a garantat protecţie din partea guvernului american şi trebuie urgent scoşi din ţară, împreună cu familiile lor.  

    

talibani kabul

foto: ieri, aeroportul din Kabul, avioane militare de transport şi elicoptere de atac şi de transport sursa AFP 

Operaţiunea a început, la Kabul a sosit un prim grup de militari americani şi, la câteva ore după căderea oraşului Jalalabad în mâinile talibanilor, a început evacuarea ambasadei americane din Kabul. Adică, după unele surse preluate de mass media din întreaga lume, pe de o parte a început evacuarea de personal cu elicoptere Boeing CH-47, multe maşini blindate care transportă de obicei personal diplomatic de rang înalt au fost văzute părăsind incinta ambasadei de la Kabul în timp ce, aşa cum relatează cei de la Associated Press, deasupra clădirii se ridică fumul alb care arată că este adevărată informaţia, confirmată pentru AP de surse militare, că a sosit deja ordinul să fie arse documentele secrete. 

Deocamdată circulă un zvon insistent că ar fi pregătit deja un avion special pentru evacuarea preşedintelui Ghani, în condiţiile în care negociatorii talibani se îndreaptă chiar acum înspre palatul prezidenţial de la Kabul, spunându-se că se va agrea un fel de guvern de tranziţie sau asta este ceea ce speră ministrul ad-interim de interne, convenţia popusă fiind ca în această formulă de conducere să existe câteva personaje din guvernul de acum, alături de reprezentanţi ai talibanilor.  

talibani kabul

Acesta pare să fie sfârşitul. Talibanii sunt deja stăpâni la Kabul şi depinde acum doar de ei să nu urmeze un masacru îngrozitor. Se mai poate să existe o altă şansă? Sigur că da, teoretic se poate orice, se poate să urmeze alt război, altă încercare de ocupare a Afganistanului, să zică americanii asta şi noi vom fi acolo în linia întâi, dar, deocamdată, nu acesta pare să fie scenariul credibil. Cu toate că, dacă alt zvon se confirmă, premierul britanic va formula în Parlament un nou un apel la o "coaliţie a bunăvoinţei" sub steag britanic pentru a salva ce se mai poate din situaţie 

Deocamdată însă prioritatea militară rămâne să scape cine poate, cui îi este dat să aibă zile, mai vorbim apoi dacă cineva îşi va mai dori asta (ceea ce nu cred) despre responsabilităţile politice şi neştiinţa de carte a militarilor.  

Deocamdată, avem o posibilă concluzie, afirmaţia parlamentarului conservator Tobias Ellwood pentru Time Radio: 

"Este o situaţie complet umilitoare pentru Occident. Am strâns laolaltă cea mai incredibilă şi avansată alianţă militară din punct de vedere tehnologic apărută vreodată în istoria lumii şi am fost înfrânţi de insurgenţi înarmaţi cu AK47 şi aruncătoare de grenade. Este cel mai important autogol marcat de Occident în propria sa poartă în decursul acestui secol".  

PS. Cortina a fost trasă! Şi asta mai reperde decât credeau ieri americanii care anunţau demararea unui lung proces de consultări cu delegaţiile prezente la Doha şi operaţiuni de susţinere „până la capăt” a guvernului afgan. Negocierile de azi cu talibanii s-au încheiat cu demisia imediată a Preşedintelui Ashraf Ghani.

Mollahul Abdul Ghani Baradar va deveni noul preşedinte al Afganistanului condus de talibani. Fostul ministru de interne Ahmad Jalali va conduce guvernul provizoriu, transmite Al Arayia TV. 

GEO TV din Pakistan spune acum că „Abdullaj Abdullah, şeul Înaltului Consiliu afgan pentru Reconciliere acţionează ca mediator în negocieri”, televiziunea libaneză Al Mayaden confirmă că avionul care trebuie să-l evacuze imediat pe fostul preşedinte este gata pregătit şi poate decola în orice moment înspre o destinaţie deocamdată necunoscută.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite