Kurzii îşi doresc soluţia germană pentru nordul Siriei. NATO tace

Kurzii
îşi doresc soluţia germană pentru nordul Siriei. NATO tace

FOTO Arhivă

Kurzii sunt de acord cu planul german privind crearea unei „zone de securitate sub control internaţional“ în nordul Siriei, a anunţat comandantul Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă decisivă în înfrângerea organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Există un proiect (...) vizând desfăşurarea unei forţe internaţionale în zona de securitate. Noi cerem şi acceptăm acest lucru“, le-a declarat joi Mazloum Abdi unor jurnalişti în oraşul sirian Qamishli, în nord-estul Siriei, referindu-se la planul german propus în acest sens.

Însă soluţia germană nu este acceptată de toţi membrii NATO.

„Nu ne opunem principiului de a reflecta la o formulă ca aceasta, a unei zone internaţionale, dar pentru moment există o situaţie pe teren care a evoluat în urma acordurilor între Turcia şi Rusia“, a declarat ministrul belgian al Apărării Didier Reynders, citat de AFP.

„Vedem cum evoluează lucrurile, aşadar vom analiza mai concret situaţia la faţa locului înainte de a vedea dacă o astfel de iniţiativă poată să fie pusă efectiv în practică“, a adăugat el.

Pe teren, Turcia şi-a întrerupt ofensiva în urma acordului încheiat cu Rusia, iar kurzii îşi continuă retragerea, dislocaţi din zone situate în apropierea frontierei turco-siriene. Această retragere este supravegheată de către forţe ruse, farte prezente în regiune după retragerea trupelor americane, notează AFP.

De altfel, ruşii au mai adus în Siria 300 de agenţi de patrulare.

Pe de altă parte, la prima reuniune la nivel ministerial de la declanşarea ofensivei turce împotriva kurzilor din nordul Siriei, NATO nu i-a reproşat nimic reprezentantului Ankarei.

„Cred ferm că lucrul de care avem nevoie este un efort de susţinere a procesului politic, obţinerea unei soluţii durabile, iar NATO susţine puternic eforturile depuse sub egida ONU în vederea găsirii unei soluţii la criza din Siria“, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările