Kremlinul îi răspunde lui Trump: americanii nu au informaţii „obiective“ despre atacul chimic din Siria, acuzaţiile aduse regimului Assad sunt „nefondate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil îngrijit după atacul chimic din Siria FOTO AFP
Copil îngrijit după atacul chimic din Siria FOTO AFP

Americanii nu au informaţii „obiective" despre ultimul atac chimic din Siria, soldat cu cel puţin 86 de morţi şi imputat de occidentali regimului de la Damasc, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

„Imediat după tragedie, nimeni nu a putut avea acces în împrejurimile“ oraşului Khan Sheikhoun, un orăşel din provincia Idlib controlat de rebeli lovit marţi de un puternic atac chimic, a ţinut să sublinieze Peskov în faţa presei.

„În aceste condiţii, orice informaţie de care dispune partea americană (...) nu poate să se bazeze pe materiale sau mărturii obiective“, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Nimeni nu ar putea avea informaţii fiabile şi realiste“ asupra „acestei crime periculoase şi monstruoase“, a mai spus Peskov, avertizând în privinţa oricărei „concluzii pripite“ în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Khan Sheikhoun.

„Nu suntem de acord cu evaluările care făcute“ de Statele unite, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat joi după-amiază drept „nefondate“ acuzaţiile cu privire la responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în ultimul atac chimic din Siria.

„Este inacceptabil să faci acuzaţii nefondate împotriva oricui înainte de a lansa o anchetă detaliată şi imparţială“, a semnalat Putin într-o convorbire telefonică purtată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Rusia s-a opus proiectului de rezoluţie din Consiliul de Securitate cu privire la atacul chimic din provincia Idlib, catalogându-l drept „inacceptabil“.

Cel puţin 86 de persoane, între care 30 de copii, au fost ucise într-un raid efectuat marţi la Khan Sheikhoun. Medicii au identificat toate simptomele unui atac chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat miercuri că va trece la acţiune în Siria în urma acestui atac chimic, pe care l-a calificat drept „odios“ şi un „afront adus umanităţii“, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite