Krasnodar: la mâna sorţii, în faţa dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă critică neglijenţa autorităţilor după moartea a 171 de persoane.

Fapt rar în Rusia, publicaţiile proguvernamentale şi de opoziţie au criticat la unison autorităţile locale , după ce bilanţul victimelor ploilor torenţiale, viiturilor puternice şi inundaţiilor din regiunea rusă Krasnodar (sud-vest) a ajuns la 171 de morţi. Salvatorii continuă să găsească noi victime în această zonă a piemontului Caucazului de la malul Mării Negre. Potrivit ultimului bilanţ,  în zona orăşelului Krimsk au fost găsite 139 de cadavre.

Două cadavre au fost găsite în portul Novorossiisk, cel mai important de pe coasta rusă a Mării Negre, iar alte nouă în staţiunea balneară Ghelendjik. Numeroase victime nu au putut fi identificate.

Districtul Krimsk este situat la 200 de kilometri nord-vest de staţiunea balneară Soci, unde se află reşedinţa de vară a preşedintelui rus.

„Incompetenţă şi iresponsabilitate"

„Tragedia de la Krimsk este dovada perfectă a ce poate provoca neglijenţa şi traiul în voia sorţii", scrie cotidianul pro-Kremlin „Izvestia". Publicaţia economică „Vedomosti" subliniază că autorităţile erau conştiente de riscurile de inundaţii în regiune, cu atât mai mult cu cât aceasta a mai fost afectată de inundaţii în 2002, soldate cu 200 de morţi.

Catastrofa „dovedeşte acelaşi eşec din partea autorităţilor în protejarea populaţiei de catastrofele naturale ca şi în apărarea ei faţă de bandiţi", apreciază cotidianul condamnând „incompetenţa şi iresponsabilitatea" oficialilor politici.

„De ce atâţia morţi?" titrează la rândul său cotidianul proguvernamental „Komsomolskaia Pravda", în timp ce Moskovski Komsomoleţ conchide: „Catastrofa de la Krimsk ar fi putut fi prevăzută şi evitată". „Şi mai înfricoşător: locuitorii unui alt oraş mare sau mic din orice regiune «cu probleme» a ţării ar putea trăi o situaţie similară", continuă acesta. „Şi nu serveşte la nimic să aşteptăm ajutor din partea puterii, cu atât mai puţin în primele ore de după catastrofele naturale", scrie acesta.Guvernaul regiunii Krasnodar, Aleksandr Tkacev, a descris inundaţiile drept „o surpriză enormă", într-un interviu pentru ediţia de luni a „Izvestia".

„Este o catastrofă echivalentă cu un cutremur de pământ... Ce putem face? Omul nu poate face nimic în această situaţie, nu are nicio posibilitate", adaugă acesta. Potrivit autorităţilor locale, peste 12.000 de oameni şi circa 4.000 de locuinţe au fost afectaţi de catastrofă. Preşedintele Vladimir Putin a efectuat sâmbătă o vizită în zona sinistrată, în contextul în care nemulţumirea creştea la faţa locului, potrivit unor mărturii şi mesaje postate pe internet.
El a promis ajutoare financiare în valoare de două milioane de ruble (50.000 de euro) pentru fiecare familie a fiecărei victime - şi a dispus efectuarea unei anchete asupra circumstanţelor dramei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite