Kosovo – un test de unitate pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de externe francez, Bernard Kouchner, şi britanic, David Milliband, au adoptat ieri o declaraţie comună în care arată că "acordul în privinţa statutului final al Kosovo este un test

Miniştrii de externe francez, Bernard Kouchner, şi britanic, David Milliband, au adoptat ieri o declaraţie comună în care arată că "acordul în privinţa statutului final al Kosovo este un test al politicii externe şi de securitate a UE". Perspectiva declarării unilaterale a independenţei provinciei sârbe va domina discuţiile de astăzi, de la Viana do Castelo (Portugalia), ale miniştrilor de externe din ţările UE.

UE încearcă să prevină o posibilă scindare a blocului în privinţa recunoaşterii statutului Kosovo, dacă provincia îşi va declara independenţa. Miniştrii de externe sunt conştienţi de faptul că o ruptură în privinţa modului de rezolvare a disputei ar fi o lovitură la adresa credibilităţii politicii externe comune a UE.

"Serbia trebuie să prezinte propuneri acceptabile majorităţii albaneze dacă Belgradul continuă să se opună independenţei Kosovo", afirmă miniştrii Kouchner şi Milliband, în declaraţia comună publicată de cotidianul "Le Monde".

"Kosovo va fi un test major al politicii externe şi de securitate comune. Trebuie să arătăm că, în ciuda diferenţelor şi în ciuda dificultăţilor ce ar putea apărea în consiliul de securitate al ONU, suntem pregăţiţi să stăm împreună, să asigurăm stabilitatea Kosovo şi să permitem UE să joace rolul ei natural", afirmă cei doi miniştri.

Şanse mici de acord între Belgrad şi Pristina Liderii albanezi din Kosovo au afirmat că vor declara unilateral independenţa provinciei, dacă discuţiile cu Belgradul nu vor avea un rezultat concret până pe 10 decembrie. Miniştrii vor fi puşi la curent, astăzi, cu ultimele date ale problemei de către mediatorul german Wolfgang Ischinger, care a avertizat deja că şansele unui acord între Sarajevo şi Pristina sunt mici.

Spania, Ungaria, Grecia, Slovacia, Cipru şi România sunt printre statele care ar fi împotriva independenţei provinciei sârbe, din cauza apropierii geografice şi a temerilor că acest lucru ar încuraja separatiştii din propriile ţări. Guvernul german se confruntă şi el cu opoziţie internă în privinţa rămânerii trupelor ca parte a forţei de pace condusă de NATO în Kosovo, fără un nou mandat ONU.

Poziţia UE s-ar putea dovedi vitală. Diplomaţii care au lucrat ca mediatori consideră că provincia va face o declaraţie unilaterală de independenţă numai cu susţinerea Washingtonului, care, la rândul lui, va căuta sprijinul UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite