Kissinger duce mesajul lui Putin la Davos: Fostul secretar de stat al SUA spune că este nevoie de pace în Ucraina, chiar dacă Rusia ia teritorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin si Henry Kissinger (stânga), într-una dintre numeroasele lor întâlniri FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin si Henry Kissinger (stânga), într-una dintre numeroasele lor întâlniri FOTO EPA-EFE

Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

Prezent la Forumul Economic de la Davos, Elveţia, Henry Kissinger, în vârstă de 98 de ani, a ţinut un discurs pe placul propagandei regimului Putin.

Arhitect al apropierii din anii '70 între China comunistă şi Statele Unite, Kissinger promovează de ani buni ideea unui „echilibru strategic” între Washington şi regimul autoritar de la Moscova pentru „o mai bună stabilitate globală”. De altfel, fostul oficial american de rang înalt este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Vladimir Putin, fiind un confident de lungă durată al liderului de la Kremlin în chestiuni de securitate şi politică externă.

În această ordine de idei, Kissinger spune că ucrainenii ar trebui să dea dovadă de înţelepciune în negocieri în egală măsură cu eroismul arătat până acum pe câmpul de luptă. El nu vede nicio contradicţie între a fi înţelept şi în a ceda teritorii Rusiei.

Mai mult, în loc să condamne agresiunea rusă împotriva unei ţări care nu a provocat-o în niciun fel, el o cauţionează tacit printr-un discurs uşor anti-occidental.

La fel ca propagandiştii pro-Kremlin, Kissinger insinuează ideea precum că Occidentul ar lupta împotriva Rusiei lui Putin şi le transmite liderilor din Vest să nu mai încerce să provoace „o înfrângere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, întrucât, susţine el, aceasta ar avea „consecinţe dezastruoase” pentru „stabilitatea pe termen lung a Europei”.

Kissinger mai susţine că Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.

În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (starea de dinainte de război, n. red.). În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, spune Kissinger, citat de „The Telegraph”.

„Sper că ucrainenii vor egala cu înţelepciune eroismul de care au dat dovadă”, a adăugat el.

Adresându-se la Forumul Economic de la Davos, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut impunerea unor „sancţiuni maxime” împotriva Rusiei. În opinia sa, Ucraina nu ar fi fost atacată de Putin pe 24 februarie dacă lumea ar fi răspuns ferm la agresiunile din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi a iscat o rebeliune prorusă în Donbas.

„Să nu trăiţi cu impresia că Ucraina poate proteja întreaga lume! E momentul în care se decide dacă forţa brută va stăpâni lumea”, a avertizat şeful statului ucrainean, dând de înţeles că orice deschidere arătată faţă de Rusia acum va fi interpretată ca o slăbiciune de către Putin şi va încuraja un nou război în viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite