Kim Jong Un, invitat de prietenii de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este prima abordare de către Beijing a Phenianului, după moartea preşedintelui Kim Jong Il, eveniment care a luat prin surprindere atât China, cât şi Occidentul, potrivit analiştilor.

De la atacul cerebral al lui Kim Jong Il, în 2008, SUA şi Coreea de Sud au conceput planuri pentru cazul în care acesta ar muri, dar au crezut că au la dispoziţie mai mulţi ani, sau chiar un deceniu, după cum scrie Victor Cha, fost consilier al Casei Albe în probleme legate de Coreea de Nord, într-un comentariu publicat în „New York Times". El consideră că, acum, cea mai bună mişcare a aliaţilor este să aştepte să vadă ce va face China, principalul aliat al Beijingului.

Beijingul pare a fi luat şi el prin surprindere. Potrivit unor foşti oficiali guvernamentali şi analişti, atât chinezi, cât şi occidentali, liderii chinezi sperau că preşedintele nord-coreean va mai trăi cel puţin doi sau trei ani pentru a consolida procesul de transfer al puterii. În regiune domneşte acum nesiguranţa privind stabilitatea.

„Regimul nu va rezista"

Nimeni nu ştie dacă tânărul Kim se poate afirma drept lider şi nici dacă  acesta va continua iniţiativele economice ale liderului defunct. Acestea includeau mai multe vizite în China pentru a o studia ca model  pentru posibile reforme economice. Prioritatea Chinei, ca şi a Occidentului, este evitarea tensiunilor în Peninsula Coreeană, deoarece generalii nord-coreeni ar putea dori să-şi afirme puterea prin agresiune asupra Coreei de Sud. 

Liderii chinezi şi-au arătat ieri deschiderea către o vizită la Beijing a fiului  şi succesorului lui Kim Jong Il. Este prima abordare de către Beijing a Phenianului, după moartea preşedintelui Kim Jong Il.

 „Indiferent dacă se va prăbuşi în următoarele săptămâni sau în următoarele luni, regimul de la Phenian nu va putea rezista după moartea prematură a liderului său. Răspunsul Americii,  şi poate, şi mai important, reacţia Americii la răspunsul Chinei, va decide dacă regiunea va fi stabilă sau va decădea într‑un conflict", consideră analistul Victor Cha.

Nepregătit să preia puterea

El spune că Washingtonul nu are nicio putere şi că orice abordare de către SUA a tânărului Kim Jong Un sau a altor posibili competitori ai acestuia ar fi interpretată de China drept ameninţare şi ar crea probleme în procesul de tranziţie.

Trupul neînsufleţit al lui Kim Jong Il, expus în mausoleul Kumsusan  Foto: reuters



Potrivit analiştilor, chinezii caută să-şi consolideze influenţa asupra oficialilor nord-coreeni, mai ales asupra armatei şi să utilizeze canalele  pe care le-au păstrat deschise chiar şi atunci când Occidentul, deranjat de intransigenţa nucleară a Coreei de Nord, a închis uşile. „În acest moment, China are cea mai mare şansă de a obţine stabilitatea", a declarat Robert Carlin, un fost oficial al Departamentului de Stat şi expert în Coreea de Nord la Universitatea Stanford.

Doliu la ambasada din Bucureşti

Ambasada Coreei de Nord la Bucureşti a deschis ieri o carte de condoleanţe în memoria „iubitului conducător" Kim Jong Il. Accesul presei în cele câteva ore cât a durat doliul diplomatic a fost deosebit de selectiv, iar porţile se deschideau doar la sosirea invitaţilor-prieteni. Câteva delegaţii au adus coşuri cu flori şi au transmis gânduri bune pentru poporul nord-coreean, printre care reprezentanţii Ambasadei Chinei şi ai Partidului Socialist Român.

Manifeste anti-Kim, cu balonul

Activişti nord-coreeni din Coreea de Sud pregătesc 200.000 de manifeste critice la adresa liderului defunct Kim Jong Il pe care le vor trimite astăzi, aşa cum au mai făcut de-a lungul anilor, către Coreea de Nord. Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, manifestele îl denunţă pe defunctul Kim Jong Il un „trădător care şi-a înfometat poporul" şi va fi criticată transmiterea pe cale dinastică a puterii.

Trupul neînsufleţit al lui Kim Jong Il, expus în mausoleul Kumsusan  p Foto: reuters

Reprezentantul militanţilor, Park Sang Hak, a declarat că Phenianul a ameninţat că va trage în direcţia Coreei de Sud pentru a pune capăt acestor activităţi, când activiştii au trimis alte mesaje în care îi încurajau pe nord-coreeni să îndepărteze de la putere regimul comunist. Potrivit lui Park Sang Hak, „moartea lui Kim Jong Il este o sursă de bucurie şi speranţă pentru toţi compatrioţii, atât din sudul, cât şi din nordul Peninsulei, care susţin libertatea şi drepturile omului". „Este o oportunitate pentru sensibilizarea poporului Coreei de Nord", a adăugat el.

Expus într-un sicriu de sticlă

Fostul lider al regimului comunist nord-coreean, Kim Jong Il, care a murit sâmbătă, este expus într-un sicriu de sticlă, în mausoleul Kumsusan. Sicriul transparent, ca de Albă ca Zăpada scriu ziarele occidentale, este înconjurat de un covor de flori roşii şi albe. Imaginile prezentate de televiziunea de stat nord-coreeană l-au arătat pe dictatorul defunct în sarcofag.

Kim Jong Il era îmbrăcat în obişnuita sa tunică kaki, iar la picioare erau expuse decoraţiile primite de-a lungul vremii. În mausoleul Kumsusan din Phenian este expus şi corpul îmbălsămat al tatălui „conducătorului iubit", Kim Ir Sen, fondatorul Coreei de Nord, Kim Il-sung, decedat în 1994.

La sicriul lui Kim Jong Il a venit şi Kim Jong Un, cel mai mic dintre cei trei fii ai „conducătorului iubit" şi succesorul acestuia la conducerea Coreei de Nord. Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, însoţit de doi soldaţi cu feţe care nu exprimau nimic, „Camaradul iubit" - cum este numit Kim Jong Un - s-a înclinat în faţa corpului neînsufleţit cu o vizibilă tristeţe în ochi.

Presa de la Seul: ,,A fost crimă?"

Imaginea contrastează cu scepticismul unora dintre ziarele sud-coreene care se întreabă : „A fost crimă?". O parte din presa de la Seul speculează pe tema adevăratei cauze a morţii lui Kim Jong Il - cauza oficială fiind infarctul. În 2008, când dictatorul a suferit un atac cerebral, care l-a lăsat cu o uşoară paralizie, aceeaşi presă sud-coreeană scria că atacul a intervenit în timpul unei altercaţii cu fiul său Kim Jong Un.

Un comitet format din 200 de membri va ajuta la gestionarea problemelor de stat în următoarele opt zile de doliu. Presa oficială nord-coreeană a continuat să prezinte ieri scene de o „tristeţe de nedescris" după anunţarea morţii lui Kim Jong Il. Publicaţii sud-coreene susţin însă că în Coreea de Nord armata şi poliţia au obligat populaţia să rămână în casă şi au interzis formarea de grupuri mai mari de cinci persoane. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite