Kim Jong Un, în drum spre Rusia, la primul său summit cu Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat miercuri către Siberia, pentru a participa la primul său summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care Phenianul caută să-şi consolideze relaţiile cu aliatul său istoric, în plin impas displomatic cu Washingtonul în dosarul nuclear, relatează AFP.

Kim Jong Un a plecat de la Phenian ”la bordul unui tren privat, miercuri în zori, pentru a se duce în Rusia”, a anunţat agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

Este vorba despre prima întâlnire a lui Kim cu un şef de stat străin, după cel de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump care s-a soldat, în febriarie, la Hanoi, cu un fisco răsunător.

Aceste disuţii - care ar putea să aibă loc miercuri şi joi la Vladivostok - sunt un răspuns la multiplele invitaţii adresate de Putin, după ce Kim a rupt, anul trecut, cu izolarea sa diplomatică.

După ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula coreeană a fost, în 2018, în urma Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang, teatrul unei spectaculoase destinderi.

Începând din martie 2018, Kim s-a întâlnit în patru rânduri cu preşedintele chinez Xi Jinping, în trei rânduri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi în două rânduri cu Trump.

Potrivit unor experţi, liderul nord-coreean caută să obţină mai multă susţinere internaţională în înfruntarea sa diplomatică faţă în faţă cu Washingtonul, în dosarul nuclear.

La Hanoi, Coreea de Nord a cerut o relxare imediată a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse cu scopul de a o obliga să renunţe la armamentul său nuclear şi la programele sale în domeniul rachetelor balistice.

REECHILIBRARE

Însă discuţiile au fost scurtate din cauza lipsei unui acord - un blocaj cauzat aparent de puţinele concesii pe care Phenianul este dispus să le facă.

Acest eşec a pus la îndoială finalizarea procesului diplomatic amorsat în urmă cu un an, cu atât mai mult cu cât Phenianul tocmai a lansat un atac de o rară violenţă la adresa secretarului de Stat american Mike Pompeo.

Coreea de Nord a cerut ca Pompeo să fie retras din negocierile în dosarul nuclear, la puţin timp după ce a revendicat un test al unei noi ”arme tactice ghidate”, cu o ”puternică ogivă”.

La rândul său, Moscova a pledat în favoarea unei relaxări a sancţiunilor impuse Phenianului.

Washingtonul a acuzat Rusia că ajută Nordul să ocolească anumite măsuri punitive, ceea ce Kremlinul neagă.

Faţă de acum câteva decenii, relaţiile între Coreea de Nord şi Rusia şi-au pierdut strălucirea. Aproape că s-a uitat faptul că Moscova a fost cea care l-a instalat la putere, în anii '40, la Phenian, pe Kim Il Sung, fondatorul regimului şi bunicul lui Kim Jong Un.

În timpul Războiului Rece, Moscova a rămas o susţinătoare importantă a Phenianului, în pofida faptului că relaţiile lor au cunoscut suişuri şi coborâşuri. Kim Il Sung excela în arta de exploata rivalitatea chinezo-sovietică, cu scopul de a obţine concesii de la cei doi puternici vecini ai săi.

URSS şi-a redus, însă, în anii '80, ajutorul acordat Nordului, pe măsură ce se apropia de Seul. Apoi, Phenianul a fost lovit în plin de căderea Uniunii Sovietice.

La puţin timp după ce a fost ales prima oară preşedinte, Vladimir Putin a căutat să normalizeze relaţiile bilaterale şi s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl şi predecesorul actualului lider, pentru prima oară, la Phenian, în 2000. El a fost, atunci, primul lider rus care se ducea în Coreea de Nord.

Beijingul a profitat însă de dezangajarea rusă în Coreea de Nord, pentru a-şi creşte rolul şi a deveni cel mai apropiat aliat al Phenianului şi, de departe, principalul său partener comercial.

Unii experţi cred că Kim ar putea să caute, de această dată, o formă de reechilibrare între Beijing şi Moscova.

”Acest lucru face parte din doctrina «Juche», ideologia autosuficienţei Nordului, de a nu depinde de un singur aliat”, explică Jeong Young-tae, de la Institutul de studii nord-coreene de la Seul.

”Phenianul are diplomaţi în post de decenii. El ştie să joace pentru a-i arunca pe aliaţii Coreei de Nord unii împotriva altora”.

Ultima întâlnire la acest nivel a avut loc în 2011, când Kim Jong Il i-a spus fostului preşedinte Dmitri Medvedev că este pregătit să renunţe la testele nucleare.

Fostul lider nord-coreean a murit trei luni mai târziu.

Fiul său Kim Jong Un, care i-a succedat, a prezidat patru teste nucleare, inclusiv cel unei bombe cu hidrogem, în 2017, şi la lansarea unor rachete intercontinentale capabile să atingă teritoriul continetal american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite