Kenya: cele 19 atacuri teroriste care au făcut mii de morţi din 1998 până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kenya a fost de multe ori locul de desfăşurare al atentatelor teroriste revendicate de islamişti. FOTO: Reuters
Kenya a fost de multe ori locul de desfăşurare al atentatelor teroriste revendicate de islamişti. FOTO: Reuters

Recentul atentat terorist din Nairobi a atras atenţia asupra violenţelor care au marcat trecutul Kenyei, ţară puternic frământată de tragedii care au lovit atât oamenii de rând, cât şi liderii ţării.

21 septembrie 2013: cel puţin 49 de oameni au fost omorâţi şi peste 170 au fost răniţi de un grup de atacatori care au deschis focul şi au aruncat cu grenade în interiorul centrului comercial Westgate din Nairobi. Atentatul a fost revendicat de gruparea Al Shebab, afiliată al-Qaeda. Printre victime se numără şi nepotul preşedintelui kenyan Uhuru Kenyatta şi logodnica tânărului.

28 martie 2013: aproximativ 100 de membri ai „Consiliului Republican Mombasa” (CRM) au atacat un cazinou din Malindi, staţiune balneară la nord de Mombasa. Şapte oameni au fost omorâţi.

3 martie 2013: un atac îndreptat împotriva forţelor de securitate kenyene a făcut 12 victime, printre care şase poliţişti. Violenţele au fost declanşate cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale. Oficialii suspectează implicarea luptătorilor CRM, care militează pentru secesiunea regiunii Mombasa, dominată de musulmanai.

16 ianuarie 2013: cel puţin patru oameni au murit şi alţi şase au fost grav răniţi în urma unui atac asupra unui hotel din oraşul Garissa.

7 decembrie 2012: un atac cu grenadă petrecut în apropiere de o moschee din cartierul Eastleigh, în Nairobi, a făcut cinci victime.

18 noiembrie 2012: nouă persoane au fost ucise după ce o bombă a explodat în apropierea unui autobuz care circula în suburbia Eastleght din capitală, numit şi „micul Mogadishu”.

1 iulie 2012: un atac asupra două biserici din oraşul Garissa a făcut 18 victime şi 40 de răniţi, în apropierea unei tabere de refugiaţi de unde au fost răpiţi cu o lună înainte patru voluntari străini. Pe 2 iulie au fost eliberate ajutoarele străine.

24 iunie 2012: trei oameni au murit şi încă 12 au fost răniţi din cauza unui atac asupra unui local din Mombasa.

10 martie 2012: nouă oameni au fost omorâţi şi 60 au fost răniţi după un atac cu grenadă asupra unuia dintre mijloacele de transport în comun. Gruparea somaleză al-Sharab a negat implicarea.

12 ianuarie 2012: cel puţin şase oameni au murit în urma unui atac asupra unei staţii de poliţie din nordul ţării.

1 ianuarie 2012: cinci oameni care se aflau într-un bar din Garissa au fost omorâţi de o rafală de gloanţe şi de o grenadă aruncată de atacatori.

24 noiembrie 2011: un dublu atac cu grenadă petrecut în Garissa, în apropiere de graniţa cu Somalia, a ucis trei oameni şi a rănit alţii 27, potrivit poliţiei kenyene.

27 octombrie 2011: patru oficiali au fost ucişi în urma unui atac cu rachete îndreptat împotriva unei maşini a corpului diplomatic kenyan, în apropiere de frontiera cu Somalia.

24 octombrie 2011: un atac cu grenadă în capitala Nairobi a ucis o persoană şi a rănit altele 30. Deşi atentatul nu a fost revendicat, anchetatorii îi suspectează pe militanţii al-Shabab.

20 decembrie 2010: trei oameni au murit după ce atacatorii au aruncat o grenadă într-un autobuz. Principalii suspecţi sunt membrii grupului al-Shabab.

13 iunie 2010: două explozii declanşate în timpul unei adunări de oameni la Nairobi, cu ocazia unui eveniment creştin, au omorât şase oameni şi a rănit alţi 80 de participanţi.

11 iunie 2007: un sinucigaş cu bombă este singura victimă a unui atentat în Nairobi, rănind totuşi 41 de oameni.

28 noiembrie 2002: o maşină-capcană a explodat lângă un hotel deţinut de un evreu, omorând 12 kenyeni, trei israelieni şi alţi trei sinucigaşi cu bombă, în apropierea unui port din Mombasa.

7 august 1998: o maşină-capcană a fost detonată în apropiere de ambasada americană din Nairobi, omorând 213 oameni. Aproximativ 5.000 de oameni au fost răniţi. Majoritatea victimelor erau simpli trecători sau muncitori. Înăuntrul ambasadei, 44 de oameni au fost ucişi, printre care 12 americani.

Încă o explozie s-a declanşat aproape simultan în apropierea ambasadei Statelor Unite din Dar es-Salaam, Tanzania, omorând 11 oameni. Alţii 70 au fost răniţi, cu toţii civili. Al-Qaeda şi-a însuşit responsabilitatea pentru ambele atacuri.

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite