Jumătate dintre victimele seismului devastator din Haiti nu au primit ajutor. Ţara se confruntă cu o criză umanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

La o lună după seismul cu magnitudinea 7,2 care a devastat comunităţi întregi în sudul statului Haiti şi a provocat moartea a 2.200 de persoane, multe dintre urgenţele umanitare continuă să rămână fără răspuns, în timp ce numeroase victime nu au primit niciun fel de ajutor, a declarat joi Organizaţia Naţiunilor Unite, relatează dpa.

Aproximativ jumătate dintre cele 800.000 de persoane afectate de puternicul seism, care a deteriorat sau distrus mii de locuinţe, şcoli şi biserici din trei regiuni din sudul Haiti nu au primit încă ajutor, potrivit Agerpres. 

Aceste persoane nu au avut acces la asistenţă umanitară deoarece locuiesc în zone îndepărtate, în timp ce multe nu au acces la apă potabilă sau nu au revenit la şcoală, a spus Bruno Lemarquis, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti.

Situaţia gravă din Haiti a fost complicată de numeroasele crize cu care se confruntă ţara, între care lipsa hranei, instabilitatea politică recurentă şi violenţele comise de bandele armate. Cutremurul s-a produs la o lună după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a cărui moarte a aruncat şi mai mult ţara în haos.

Din suma de 187,3 milioane de dolari, pentru colectarea căreia ONU a lansat un apel la donaţii, destinate ajutorării a jumătate de milion de victime ale cutremurului, doar o treime a fost strânsă, a mai spus Lemarquis.

Săptămâna trecută, UNICEF şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au lansat apeluri urgente pentru finanţare, menţionând distrugerea a sute de şcoli şi daunele aduse agriculturii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite