Jumătate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc în lume riscă să dispară definitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc în lume se află în pericol de dispariţie, a avertizat joi Comisia germană din cadrul UNESCO.

La fiecare două săptămâni dispare o limbă de pe planetă, deoarece populaţia care o vorbea deja nu mai există, a avertizat comisia, profitând de apropierea Zilei Internaţionale a Limbii Materne, care va fi sărbătorită la 21 februarie.

Războaiele, exodurile forţate şi stigmatizarea unor efective de populaţie sunt câteva din cauzele care au dus la dispariţia limbilor, în aceeaşi măsură ca şi procesul de migraţie şi de contopire a unor dialecte.

De asemenea, noile mijloace de comunicare şi informare favorizează procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza, au explicat membrii comisiei, citaţi de Agerpres. Aceştia au subliniat că odată cu dispariţia unei limbi moare şi moştenirea culturală reprezentată de povestiri, legende şi proverbe.

Potrivit statisticilor UNESCO, din anul 1950 şi până în prezent au dispărut în total 250 de limbi. Totodată, alte 572 de limbi din America de Nord şi de Sud, dar şi din Asia de Sud-Est, Oceania şi Africa sunt în pericol de dispariţie. Printre limbile ameninţate se află şi cele care sunt vorbite de mai puţin de 10.000 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite