John McCain: „Democratizarea ţărilor arabe trebuie susţinută”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite din partea GOP, John McCain, a declarat într-un interviu acordat revistei Foreign Policy că America trebuie să fie pregătită să-şi susţină valorile intime chiar dacă, la o primă vedere, interesul strategic pară să susţină un alt curs al evenimentelor.

În ciuda criticilor pe care Obama le primeşte de la potenţialii să contracandidaţi republicani din 2012, fostul său competitor, John McCain, pare să susţină, în punctele esenţiale, viziunea Casei Albe pentru noul Orient Mijlociu. McCain a apărat cu ardoare democraţia pe cale să se nască în Orient, chiar dacă exista riscul să supere câţiva colegi din Capitol Hill, care au aplaudat cu ardoare discursul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, din 24 mai. Acesta a subliniat că e posibil ca noii politicieni arabi să aibă o retorică mai violentă faţă de Israel, prin comparaţie cu predecesorii lor autocraţi, dar democraţia merită acest sacrificiu: „Este foarte posibil ca în campaniile electorale ce vor avea loc în Egipt sau în alte ţări din Orientul Mijlociu problema israeliană va fi ridicată de unii candidaţi, îi cunosc pe aceşti politicieni şi ştiu că urăsc Israelul.”


Dar, indiferent de riscuri, McCain a mărturisit că este convins că democraţia este în interesul Statelor Unite: „Dacă nu credem că democraţia este în interesul nostru, atunci suntem foarte dezorientaţi faţă de priorităţile noastre şi de credinţa noastră intimă în drepturile celorlalţi”. De asemenea, McCain a subliniat că politicienii americani trebuie să convingă opinia publică de necesitatea susţinerii financiare a tranziţiei către democraţie în ţările Orientului Mijlociu.


Siria, o problemă delicată


Deşi în problema libiană McCain a susţinut necesitatea intervenţiei pentru a proteja civilii, lucrurile nu stau la fel în problema siriană. Principial, McCain a afirmat că Statele Unite trebuie să ofere „susţinere morală” protestatarilor sirieni. Dar a recunoscut că America nu are la dispoziţie prea multe instrumente pentru a influenţa decisiv evenimentele de acolo. Spre deosebire de Libia, în Siria nu există nicio forţă alternativă articulată, nicio miliţie care să conteste autorităţile şi nicio zonă a ţării nu este controlată de rebeli. Întrebat dacă America ar putea oferi şi alt tip de susţinere în afară de cea morală, McCain a răspuns: „Să le spunem că îi susţinem – dar nu le vom spune că vom interveni militar pentru că nu avem posibilitatea de a o face”.


Opiniile republicanului McCain pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu au semănat cu cele ale administraţiei Obama în  majoritatea punctelor esenţiale. Singurul punct în care senatorul republican a criticat administraţia de la Casa Albă a fost viteza de reacţie faţă de evenimentele din Orient, McCain dorindu-şi o politică externă mai proactivă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite