John Kerry vrea o acţiune rapidă a ONU pentru distrugerea armelor chimice siriene

John Kerry vrea o
acţiune rapidă a ONU pentru distrugerea armelor chimice siriene

Secretarul de Stat american, John Kerry. FOTO: Reuters

Secretarul de Stat american, John Kerry, a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să voteze săptămâna viitoare o rezoluţie care să oblige Siria să respecte planul de dezarmare şi distrugere a arsenalului chimic.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Consiliul de securitate trebuie să fie pregătit să acţioneze săptămâna viitoare”, a declarat John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă înainte de a participa duminică la Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Potrivit reprezentantului administraţiei Obama, „este vitală exprimarea clară a comunităţii internaţionale” în zilele următoare în cadrul lucrărilor ONU. Astfel, Kerry vrea adoptarea unui text în Consiliul de Securitate „care să exprime cu fermitate importanţa unei acţiuni care să scape planeta de armele chimice siriene”.

Secretarul de Stat a declarat în cadrul conferinţei că un raport recent al ONU a furnizat dovada că guvernul sirian a fost în spatele atacului mortal cu gaze toxice realizat în suburbiile Damascului în august.

„Trebuie să recunoaştem că lumea e cu ochii pe noi pentru a vedea dacă putem evita o acţiune militară şi realizarea prin mijloace paşnice”, a declarat reprezentantul american, citat de BBC.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate încearcă de luni să găsească o variantă comună pentru o rezoluţie „puternică şi obligatorie” privind chestiunea siriană pentru distrugerea armelor chimice.

Anterior, în cursul zilei de joi, Vladimir Putin a declarat că este „încrezător” că armele chimice ale Rusiei pot fi distruse în cadrul planului americano-rus, dar nu „100% sigur”.

Într-un interviu difuzat miercuri seară de Fox News, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a anunţat că ţara sa va distruge armele chimice proprii, o operaţiune care va costa aproape un miliard de dolari şi care va dura un an, potrivit AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările