John Kerry apelează la minoritatea kurdă pentru salvarea Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Kerry şi preşedintele kurd, Massoud Barzani FOTO Reuters
John Kerry şi preşedintele kurd, Massoud Barzani FOTO Reuters

Statele Unite ale Americii au apelat recent la minoritatea kurdă din Irak pentru a ajuta forţele guvernamentale de la Bagdad în lupta cu insurgenţii sunniţi din gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), informează Reuters.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a ajuns marţi în regiunea autonomă Kurdistan pentru a cere liderilor de aici să rămână uniţi şi să sprijine autorităţile irakiene în faţa ofensivei rebelilor.

Potrivit oficialilor americani, Irakul riscă să se dezmembreze, dacă minoritatea kurdă nu va rămâne unită, alături de reprezentanţii de la Bagdad.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate şi cu un nou Irak”, a declarat preşedintele kurd, Massoud Barzani, la începutul întrevederii cu şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Mai mult decât atât, liderul kurzilor a precizat că în prezent situaţia s-a schimbat foarte mult, iar independenţa Kurdistanului este din ce în ce mai importantă.

„Este momentul ca poporul kurd să îşi hotărască singur propriul viitor”, a mai spus Massoud Barzani.

În replică, şeful diplomaţiei americane a subliniat că Irakul trebuie să rămână unit. „Indiferent de aspiraţiile viitoare, interesele dumneavoastră actuale, pe termen scurt, sunt pentru un Irak stabil, suveran şi unificat”, i-a răspuns John Kerry preşedintelui Guvernului Regional al Kurdistanului.

După ce luptătorii sunniţi au îndepărtat forţele irakiene de ordine din oraşul Mosul, trupele militare kurde au preluat şi ele, la rândul lor, controlul oraşului Kirkuk, considerat capitala istorică a acestei minorităţi.

Lupte intense au loc şi în acest moment în mai multe regiuni ale Irakului, acolo unde insurgenţii sunniţi din gruparea teroristă SIIL încearcă să îşi consolideze poziţiile. Potrivit unor anunţuri făcute demai multe ori, membrii organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant doresc să obţină controlul Bagdadului.

De asemenea, cei 300 de consilieri militari ai Statelor Unite, trimişi de Washington pentru a ajuta forţele de ordine de la Bagdad să lupte împotriva insurgenţilor, şi-au început activitatea, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

Până în prezent, peste 1.000 de persoane, în general civili, şi-au pierdut viaţa în cadrul confruntărilor armate dintre forţele irakiene şi rebelii sunniţi, conform ONU.


Citeşte şi:

Secretarul de Stat american, John Kerry, în vizită oficială la Bagdad

Secretarul de Stat american, John Kerry, a aterizat luni dimineaţa în capitala Irakului, Bagdad pe fondul unei crize ce ameninţă întreaga securitatea a Orientului Mijlociu, încercând să-i convingă pe liderii irakieni să depăşească diferenţele sectare şi să formeze un guvern de coaliţie şi reprezentativ pentru toţi cetăţenii irakieni.

VIDEO Jihadiştii din Siria folosesc echipamentul militar al americanilor confiscat din Irak

Jihadiştii din Siria, angajaţi într-un război cu forţele guvernamentale, au afişat pentru prima dată duminică folosirea vehiculelor militare americane Humvee, pe care le-au confiscat de la trupele irakiene, finanţate şi antrenate timp de opr ani de către Statele Unite ale Americii, potrivit martorilor.

Obama avertizează: Insurgenţii sunniţi irakieni ameninţă şi alte state

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat într-un interviu difuzat duminică cu privire la pericolele pe care le prezintă ofensiva susţinută a insurgenţilor sunniţi din Irak pentru stabilitatea întregii regiuni, informează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite