Joe Biden şi-a prezentat echipa diplomatică şi de securitate naţională: „Statele Unite sunt pregătite să ghideze lumea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images / Drew Angerer
FOTO Getty Images / Drew Angerer

Statele Unite sunt "pregătite să ghideze lumea", a afirmat preşedintele ales american Joe Biden, prezentând echipa diplomatică şi de securitate naţională a viitoarei sale administraţii, marţi, la Wilmington, scrie AFP.

"Este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, pregătită să ghideze lumea şi nu să se retragă", a afirmat el, semnalând virajul pe care îl va face în politica americană la nivel internaţional.         

Joe Biden a confirmat că Anthony Blinken va fi şef al diplomaţiei. Biden şi Blinken vor fi pregătiţi "din prima zi" şi este un om care caută oportunităţi. 

"Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să cooperăm cu celelalte ţări", a afirmat diplomatul numit de Biden, subliniind nevoia de "cooperare" şi de "parteneriat" cu ţările străine, scrie AFP.  

Potrivit The Guardian, Biden l-a numit pe Alejandro Mayorkas, de origineză cubaneză, - şef al Departamentului Securităţii Interne - prima persoană în această poziţie din SUA.

"Vreau să fiu clar. Nu subestimez nicio secundă dificultăţile în a respecta angajamentele mele îndrăzneţe pentru a combate schimbările climatice. Dar în acelaşi timp, nimeni nu trebuie să subestimeze nicio secundă determinarea mea în a o face", a declarat Biden de la Wilmington, în Delaware, prezentând echipa diplomatică şi de securitate naţională a viitoarei sale administraţii. 

Biden l-a prezentat pe John Kerry emisar prezidenţial pentru climă - "una dintre cele mai mari ameninţări din prezent" - criza climatică. 

Viitorul emisar special american pentru climă John Kerry a solicitat marţi comunităţii internaţionale "mai multă ambiţie" în lupta contra schimbării climatice, o prioritate a preşedintelui ales Joe Biden. 

Doar Acordul de la Paris pentru climă semnat în 2015 "nu este suficient", a afirmat Kerry, solicitând participanţilor la conferinţa COP26 din noiembrie 2021 de la Glasgow să "fie mai ambiţioşi împreună sau vom eşua împreună".                

Preşedintele ales al SUA l-a prezentat pe Avril Haines - director Serviciilor de Informaţii, prima femeie în această funcţie. "Suntem mult mai în siguranţă cu Avril de pază", a spus Joe Biden. 

Alegerea lui Joe Biden pentru postul de ambasador american la Naţiunile Unite este Linda Thomas-Greenfield. "America s-a întors, multilateralismul s-a întors, diplomaţia a revenit", a spus ea. Thomas-Greenfield lucrează în diplomaţie de 35 de ani. 

În viitoarea administraţie, Jake Sullivan va fi consilier pentru securitate naţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite