Jobbik - sponsorizat cu bani ruseşti şi iranieni?

Procuratura Generală a Ungariei a decis să verifice situaţia financiară a partidului „Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună“, cunoscută  sub denumirea prescurtată de „Jobbik“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta, deoarece, de când s-a transformat în partid (2003), formaţiunea nu şi-a prezentat niciodată bilanţul financiar. Publicaţia „HVG"a fost prima care, după victoria în europarlamentare a celor de la Jobbik , a atras atenţia asupra nerespectării legii.

Răspunsul formaţiunii politice a fost că va face publice datele în cel mai scurt timp, după reorganizarea conducerii, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Pista rusească şi iraniană

Finanţarea formaţiunii de extremă dreaptă era de mai multă vreme sub semnul întrebării, scrie „HVG". Specialişti în publicitate apreciază costurile campaniei electorale ale Jobbik pentru europarlamentare la 100 de milioane de forinţi (aproximativ 400.000 de euro).

Încă dinainte de campanie, analiştii politici , ţinând cont de simpatiile ruseşti şi musulmane ale partidului, concret faţă de Iran, au invocat posibilitatea finanţării din aceste surse.

Jozsef Gulyas, fost deputat liberal şi fost membru al Comisiei parlamentare de securitate a declarat că membrii Comisiei ştiu despre posibilele filiere de finanţare ruseşti şi iraniene. În acest context, el adresat întrebări, atât Comisiei, cât şi conducerii Oficiului pentru Securitate Naţională. Nu a primit însă un răspuns clar, a explicat el. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările