JO de la Beijing: Şi Canada a anunţat un boicot diplomatic al competiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Candei: Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez FOTO EPA-EFE
Premierul Candei: Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez FOTO EPA-EFE

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat miercuri un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care vor începe pe 4 februarie,, după ce şi Statele Unite, Regatul Unit şi Australia au anunţat măsuri similare, relatează AFP.

''Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez'', a afirmat premierul canadian, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. China este acuzată că sterilizează femeile cu forţa şi că impune munca forţată. 

Beijingul susţine că lagărele sunt centre de formare profesională menite să-i îndepărteze de radicalizare pe cei aduşi aici.

De altfel secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki a anunţat uni că SUA nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing, adoptând astfel o poziţie faţă de încălcarea drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

„Administraţia Biden nu va trimite niciun diplomat sau reprezentant oficial la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing şi la Jocurile Paralimpice, din cauza genocidului şi crimelor împotriva umanităţii care au loc în Xinjiang”, a declarat luni Jen Psaki.

Întrebat dacă SUA încearcă să-i determine pe alţi aliaţi să se alăture boicotului diplomatic, Psaki a spus că Casa Albă şi-a informat aliaţii cu privire la decizia SUA şi „evident că le vom lăsa în seama lor să ia propriile decizii”.

Iar miercuri, Australia şi Marea Britanie au anunţat şi ele că se vor alătura boicotului diplomatic anunţat de SUA asupra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 şi niciun oficial nu va participa la evenimentele legate de jocuri.

Citeşte şi: China, reacţie feroce după ce Statele Unite au anunţat boicotarea politică a Jocurilor Olimpice

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite