Jihadiştii din Statul Islamic par de neoprit. Sunt la porţile Bagdadului şi au cucerit aproape jumătate din oraşul sirian Kobane, de la graniţa cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul terorist sunnit Stat Islamic, care ocupă deja vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, continuă să cucerească noi zone şi se apropie îngrijorător de capitala Irakului, Bagdad, în ciuda intervenţiilor militare internaţionale. La frontiera siriano-turcă, jihadiştii i-au incercuit pe luptatorii kurzi care apără oraşul asediat Kobane, unde se află sute de civili.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat în America de Sud, s-a arătat îngrijorat de expansiunea grupului terorist islamic în regiunea Anbar, aflată în imediată apropiere a Bagdadului, informează CNN.

„Scopul armatei irakiene este să preia controlul asupra unor regiuni pierdute în faţa grupului Stat Islamic, însă se pare că momentan forţele din Irak încearcă să supravieţuiască, folosind din nou elicopterele Apache, chiar dacă două astfel de avioane au fost doborâte în această săptămână. Observăm însă că grupul terorist continuă să înainteze în provincia Anbar şi se apropie foarte mult de Bagdad“, a declarat şeful Pentagonului.

Abu Ahmed, un colonel de 42 de ani care aparţine unui grup de luptă alături de guvernul irakian, susţine că un număr mare de militanţi ai Statului Islamic au atacat, vineri noapte, al-Garma, din provincia Anbar.

„Ceea ce a început cu detonarea a şapte vehicule pe un pod s-a terminat cinci ore mai târziu. În timpul luptelor, militanţii SI au dat foc unor containere cu petrol pentru a bloca acţiunea avioanelor venite în sprijinul armatei“, a povestit Ahmed, care a adăugat că „lupta a fost una nemiloasă“.

Luptătorii kurzi, încercuiţi la Kobani

Combatanţii grupului terorist sunnit Stat Islamic luptă pe mai multe fronturi, ei ajungând până la frontiera cu Turcia. Grupul asediază de câteva săptămâni oraşul sirian Kobane, de la frontiera cu Turcia. Militanţii SI i-au încercuit pe luptatorii kurzi care apăra oraşul Kobani.

Forţele kurde luptă să oprească avansul jihadiştilor şi fac apel la ajutor internaţional, descriind situaţia ca fiind „cumplită“. „Sunt raiduri aeriene, dar ele nu sunt atât de eficiente. Rezistăm de 26 de zile. Vrem să primim ajutor de la comunitatea internaţională şi de ONU“, a declarat Ismet Sheikh Hasan, un oficial kurd.

De asemenea, el a cerut Turciei să deschidă un coridor care să le permită civililor din Kobani să părăsească localitatea şi, totodată, să se poată face aprovizionarea cu arme.

Statul Islamic trimite întăriri către Kobane

Dar întăriri primesc tot jihadiştii. Conducerea Stului Islamic  a trimis numeroşi combatanţi suplimentari la Kobane, relatează AFP. „Trimit combatanţi din provinciile Rakka şi Alep“, principalele două bastioane ale SI în nordul Siriei, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care dispune de o largă reţea de surse civile, medicale şi militare în întreaga Sirie. „Trimit oameni care nu au prea mută experienţă în luptă“, a adăugat el.

„Este vorba despre o bătălie crucială pentru ei: dacă iau Kobane, lupta împotriva SI în Siria va dura foarte mult timp. Dar dacă nu reuşesc, acest lucru va da o lovitură dură imaginii pe care o au în rândul jihadiştilor“, precizează Rahmane, adăugând că gruparea „şi-a pus toată greutatea în această bătălie“.

SI controlează 40% din Kobane, în special sectorul de est şi cartiere din sudul şi vestul oraşului. Gruparea a preluat controlul asupra cartierului general al forţelor kurde, în nordul oraşului, situat la aproximativ un kilometru de frontiera cu Turcia. „Atacă pe mai multe fronturi, dar sunt respinşi, după care atacă din nou şi iar sunt respinşi“, potrivit lui Rahmane.Kurzii, mai puţini şi mai prost echipaţi, îşi apără într-adevăr oraşul cu furie.

Sâmbătă, cel puţin 36 de jihadişti au fost ucişi în atacuri kurde, inclusiv unul împotriva unor vehicule ale SI care încercau să pătrundă în oraş.
Tot sâmbătă, combatanţi din cadrul SI au încercat, pentru prima dată, să ajungă la frontiera cu Turcia, în nordul Kobane, dar au fost respinşi de către kurzi.

Coaliţia condusă de către Washington îşi continuă atacurile asupra unor poziţii jihadiste, ea efectuând nouă raiduri sâmbătă seara, în special asupra cartierelor din est.

Statul Islamic vizează şi Iranul

Statul Islamic se pregăteşte să poarte un război cu Iranul pentru a obţine secretele programului său nuclear, scrie „Sunday Times“, care citeză  un manifestul, considerat a fi scris de Abdullah Ahmed al-Meshedani, membru al cabinetului de război al Statului Islamic. Ahmed al-Meshedani cere militanţilor săi să se pregătească de război împotriva Republicii Islamice.

Documentul, despre care se crede că este un manifest politic pregătit pentru membrii seniori ai conducerii SI, a fost descoperit în locuinţa unuia dintre comandanţii săi în timpul unui raid desfăşurat de forţele speciale irakiene în luna martie, potrivit „Sunday Times“.



 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite