Preşedintele brazilian vizitează Zidul Plângerii alături de Benjamin Netanyahu

Preşedintele brazilian vizitează Zidul Plângerii alături de Benjamin Netanyahu

FOTO EPA-EFE

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a vizitat luni Zidul Plângerii din Ierusalim alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu în timp ce palestinienii iau în considerare retragerea ambasadorului de la Brasilia în urma deschiderii unui misiuni comerciale a Braziliei la Ierusalim, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zidul Plângerii, cel mai sacru loc de rugăciune al iudaismului, se află în partea estică a oraşului capturat de Israel în războiul din 1967.
 
Israelul a considerat dintotdeauna Ierusalimul ca fiind capitala sa eternă şi indivizibilă, în timp ce palestinienii consideră că Ierusalimul de Est va fi capitala unui viitor stat palestinian.
 
După ce în 2017 preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, duminică, Brazilia a deschis o nouă misiune comercială în oraş.
 
Bolsonaro, aflându-se într-o vizită de patru zile în Israel şi premierul Benjamin Netanyahu au ajuns la zid împreună şi s-au sprijinit de zidul antic umăr la umăr. Bolsonaro a lăsat o notă cu o rugăciune între rocile zidului, precum este obiceiul.
 
Propunerea iniţială a lui Bolsonaro de a muta ambasada braziliană la Ierusalim a înfuriat lumea musulmană şi a fost respinsă de mai mulţi oficiali brazilieni pentru a nu fi afectate relaţiile cu ţările arabe.
 
Palestinienii au fost nemulţumiţi, chiar dacă purtătorul de cuvânt al lui Bolsonaro a afirmat că misiunea comercială nu va fi şi una diplomatică.
 
Ambasadorul Palestinei în Brasilia, Ibrahim Alzeban, a declarat că ar putea fi rechemat în ţară.
 
„Din ce mi-a fost transmis, totul va depinde de cum evoluează vizita lui Bolsonaro. Am fi dorit ca subiectul Ierusalimului să nu fi fost atins”, a afirmat el.
 
Alzeban a declarat că palestinienii sunt nemulţumiţi şi pentru că Bolsonaro nu a luat în considerare o vizită în teritoriile palestiniene.
 
Netanyahu a declarat că speră ca biroul comercial al Braziliei să fie un pas către mutarea ambasadei.
 
„Nu există o recunoaştere a Ierusalimului ca fiind capitala. Preşedintele continuă să evalueze această posibilitate, dar nu am decis acest lucru deocamdată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui brazilian, Otavio Barros.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: