Jacob Zuma, fostul preşedinte al Africii de Sud, s-a predat autorităţilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE

Jacob Zuma, fostul preşedinte al Africii de Sud, se află în custodia poliţiei după ce s-a predat autorităţilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 15 luni de închisoare. Acesta a fost condamnat pentru că a sfidat o curte de judecată.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Africa de Sud a confirmat că Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, se află în custodia poliţiei, conform cu o hotărâre a curţii constituţionale a ţării.

Instanţa l-a condamnat pe Zuma săptămână trecută pentru că a sfidat o somaţie emisă la începutul anului prin care i se cerea s-a ofere dovezi în cadrul unei investigaţii care vizează acte de corupţie săvârşite în timpul celor nouă ani în care acesta a fost preşedinte, din 2009 în 2018.

„Dragi cetăţeni ai Africii de Sud şi ai lumii. Vă informăm că preşedintele Zuma a decis să se supună ordinului de încarcerare. Se află pe drum către serviciile de corecţie pentru a se preda”, a anunţat Fundaţia Zuma, într-un comunicat.

Decizia fostului preşedinte pune capăt unei săptămâni de tensiuni în Africa de Sud cauzate de condamnare sa de către curtea constituţională. Sute de susţinători ai acestuia s-au strâns la locuinţa sa în timpul weekendu-ului şi au promis că vor face tot ce pot pentru a prevenire arestarea. Aceştia au plecat, însă, duminică.

Chiar dacă cu o reputaţie pătată de arestare şi de alte scandaluri în care a fost implicat, Zuma este recunoscut pentru opoziţia pe care a arătat-o apartheid-ului, anteriorul regim din Africa de Sud, condus de minoritatea albă din ţară. Zuma a fost închis timp de 10 ani în închisoare Robben Island, unde au fost deţinuţi şi alţi prizonieri politici, precum Nelson Mandela şi Walter Sisulu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite