Cine este Jabba jihadistul, imaginea terorii duse de Statul Islamic

Cine este Jabba jihadistul, imaginea terorii duse de Statul Islamic

Jabba jihadistul FOTO @AliBaroodi/ Twitter

Jabba jihadistul, obezul de peste 250 de kilograme arestat de forţele irakiene, este unul dintre artizanii politicii Statului Islamic în privinţa femeilor provenind din etniile şi religiile netolerate de această reţea teroristă sunnită care a ocupat o vreme teritorii din Irak şi Siria şi a terorizat cu atentate întreaga lume, inclusiv Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arestat joi, Jabba jihadistul, cum a fost numit de presa occidentală, sau Shifa al-Nima, cum s-a numit singur, este cunoscut pentru rolul său de muftiu al oraşului Mosul din partea Statului Islamic.

În această calitate, Shifa al-Nima a dispus distrugerea mai multor situri istorice incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv moscheea construită pe locul înmormântării profetului Iona. Aceste fapte s-au petrecut pe timpul aflării acestui oraş din nordul Irakului sub ocupaţia ISIS, în perioada 10 iunie 2014 - 21 iulie 2017.

Pe lângă aceste afronturi aduse moştenirii culturale şi istorice, Shifa al-Nima a susţinut mai multe discursuri de incitare la ură împotriva forţelor irakiene, precum şi împotriva forţelor aflate în luptă cu Statul Islamic.

Dar marile sale orori sunt legate de felul în care s-a raportat faţă de femei, în special cele provenind din minorităţile yazidi şi kurdă.

Potrivit „Jurnalului militar francez“, preluat de cotidianul american „The New York Post“, Shifa al-Nima este unul dintre artizanii politicii Statului Islamic cu privire la reducerea la sclavie şi exploatarea femeilor, pe care le califica drept pradă de război.

El a oferit justificări religioase pentru înrobirea a sute de femei, după ce Statul Islamic a forţat sute de mii de persoane să fugă din propriile case.

Nu s-a oprit la justificări, el însuşi comiţând execuţii, violuri şi acte de tortură.

„Sunt încântat că Jabba al Statului Islamic a fost capturat la Mosul. Era responsabil de execuţia unor bărbaţi, femei şi copii. Acest animal a violat şi asasinat mai multe persoane“, a reacţionat la fotografiile cu arestarea jihadistului un britanic care a luptat împotriva Statului Islamic în Siria.

Numele real al lui Shifa al-Nima ar fi Abu Abdul Bari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: