Istanbul: 38 de morţi şi 166 de răniţi, după două explozii puternice şi focuri de armă la stadionul Beşiktaş VIDEO

Istanbul: 38 de morţi şi 166 de răniţi, după două explozii puternice şi focuri de armă la stadionul Beşiktaş VIDEO

Fum ridicându-se de la stadionul Beşiktaş FOTO Twitter

Două explozii masive au zguduit piaţa Taksim din centrul Istanbulului, ucigând 38 persoane şi rănind alte 166, transmite BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 12.47 Ministrul turc de Interne a promis duminică răzbunare pentru cei 38 de oameni ucişi în dublul atentat-sinucigaş ce a avut loc sâmbătă, la Istanbul, relatează Reuters.

“Mai devreme sau mai târziu ne vom răzbuna. Acest sânge nu va fi lăsat pe jos, indiferent de preţ, indiferent de cost”, a spus Suleyman Soylu, într-un discurs rostit la o ceremonie funerară organizată la sediul Poliţiei din Istanbul.

El a avertizat şi că cei care şi-au exprimat susţinerea faţă de atacatori pe reţelele de socializare vor fi pedepsiţi.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că 10 oameni au fost reţinuţi în urma dovezilor obţinute din maşina detonată.

UPDATE 11.00 Bilanţul deceselor provocate de dublul atentate de sâmbătă, de la Istanbul, a crescut la 38 de morţi, dintre care 30 de ofiţeri de poliţie, au anunţat autorităţile citate de BBC News.

UPDATE 10.07 Turcia a declarat o zi de doliu naţional duminică, după dublul atentat de sâmbătă, de la Istanbul, soldat cu 29 de morţi şi 166 de răniţi, scrie cotidianul Milliyet, citat de Tass.ru.

Potrivit decretului semnat de premierul Binali Yildirim, drapelele vor fi coborâte în bernă în toată ţara.
 
De asemenea, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat o vizită planificată în Kazahstan, a anunţat biroul său.
 

UPDATE 04.12 Turcia a declarat o zi de doliu naţional duminică, după dublul atentat de sâmbătă, de la Istanbul, soldat cu 29 de morţi şi 166 de răniţi, scrie cotidianul Milliyet, citat de Tass.ru.

 
Potrivit decretului semnat de premierul Binali Yildirim, drapelele vor fi coborâte în bernă în toată ţara.
 
De asemenea, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat o vizită planificată în Kazahstan, a anunţat biroul său.
 
Dintre cei 29 de oameni ucişi, 27 sunt poliţişti, ceilalţi doi sunt civili, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă la Istanbul.
 
AFP relatează că, potrivit oficialului turc, 10 persoane au fost reţinute şi plasate în arest în legătură cu acest atac, ultimul dintr-un val de atentate care a însângerat Turcia din vara lui 2015. 
 
Conform lui Soylu, un vehicul capcană a explodat în proximitatea unei maşini de transport a poliţiei, la ora 22,29 (19,29 GMT), în faţa la Vodafone Arena şi, 45 de secunde mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup de poliţişti în parcul din apropiere Maçka.
 
Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a denunţat un "atac terorist care a vizat în mod clar forţele de poliţie de intervenţie".
 
Acest dublu atac, care nu a fost imediat revendicat, a lovit un cartier turistic al Istanbulului, situat între emblematica piaţă Taksim şi fostul palat imperial Dolmabahçe, în partea europeană a metropolei turce. 

UPDATE 01.24 Explozia din parcul Macka, din Istanbul, a fost provocată de un kamikaze, a anunţat ministrul turc de Interne Suleyman Soylu. El a precizat că cea de-a doua deflagraţie, de lângă stadionul Vodafone Arena, a fost produsă de o maşină capcană. Între timp, bilanţul răniţilor a ajuns la 70, potrivit ntv.com.tr, citată de News.ro.

UPDATE 00.17 Ministrul de Interne turc susţine că una dintre explozii a fost o maşină capcană.

Oficialii guvernamentali au numit acest incident un „atac terorist”.

UPDATE 23.30 Circa 13 persoane ar fi fost ucise în explozia cu bombă din Istanbul, de la stadionul clubului Beşiktaş, potrivit rapoartelor citate de Mirror.uk. Bilanţul răniţilor a crescut la 38 de persoane.

Informaţia a fost confirmată de oficiali ai poliţiei.

Exploziile, urmate la scurt timp de focuri de armă, au avut loc în afara Vodafone Arena, stadionul clubului de fotbal Beşiktaş.

Atacul a avut loc după un meci de fotbal şi a vizat un vehicul al poliţiei, care a părăsit stadionul după ce fanii se dispersaseră deja.

Niciunul dintre cei răniţi nu este suporter, potrivit rapoartelor. Au existat 20 de persoane raportate a fi rănite în explozie, însă toţi aceştia ar fi ofiţeri de poliţie.

Potrivit relatărilor, au existat două explozii - una în apropierea stadionului Beşiktaş şi una în apropiere de Piaţa Taksim. Ele au avut loc într-o succesiune rapidă.

Ambulanţe şi poliţie au fost văzute imediat la faţa locului, iar imaginile TV au arătat un foc ce arde în afara stadionului.

Imagini transmise de televiziuni arată ceea ce pare a fi epava unei maşini arse şi două incendii separate, pe stradă, în afara stadionului.

Primele imagini de la faţa locului arată ofiţeri ai forţelor de ordine răniţi.

Atacul nu a fost încă revendicat.

Turcia a văzut recent un val de atacuri ale militanţilor, în marile oraşe, care au lăsat omorât zeci de oameni.

Ştire în curs de actualizare.       

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările