VIDEO Israelul răspunde Uniunii Europene: „Nu vom accepta nicio forţă externă care să ne dicteze graniţele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu acceptă directiva UE
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu acceptă directiva UE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a arătat vizibil iritat de noua directivă a Uniunii Europene, privind interzicerea oricărui acord cu aşezările evreieşti din teritoriile palestiniene, deşi liderii de la Bruxelles au avertizat în repetate rânduri că vor lua măsuri faţă de colonizarea abuzivă practicată de administraţia de la Ierusalim.

Netanyahu a convocat o întrunire de urgenţă a Knessetului miercuri, după ce UE a lansat anunţul că noua directiva va intra în vigoare de vineri, 19 iulie. Mass media din Israel notează astăzi că premierul a fost luat prin suprindere şi a decis să răspundă în stilul său caracteristic, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri faţă de oficialii europeni.

„Nu voi lăsa pe nimeni să îi rănească pe israelienii care locuiesc în Iudeea şi Samaria, Golan şi Ierusalim...Nu vom accepta nicio forţă externă care să ne dicteze în legătură cu graniţele noastre“, a anunţat miercuri noapte premierul israelian. Acesta a adăugat că UE ar trebui să se concentreze pe presupusul program iranian de dezvoltare a armelor nucleare şi pe războiul civil din Siria, şi să nu se mai preocupe de conflictul arabo-israelian.

În aceste zile, Secretarul de stat american, John Kerry, se află în Iordania şi va reveni în Palestina şi Israel pentru a duce la bun sfârşit procesul de reconciliere între cele două părţi, asupra căruia SUA şi-a intensificat vizibil eforturile în ultimele luni. Prim-ministrul Israelului se declarase un susţinător al soluţiei bi-statale pe care comunitatea internaţională doreşte să o implementeze cât mai rapid şi eficient, însă criticii săi (tot mai mulţi în ultimii ani) îi reproşează sabotarea procesului de pace prin autorizarea colonizărilor în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Comform noilor reguli, Comisia Europeană va refuza începând cu 1 ianuarie 2014 să finanţeze proiecte dacă Israelul nu va oferi garanţii legale că niciun ban nu va ajunge în aşezările evreieşti aflate după Linia Verde stabilită înainte de 1967, considerate ilegale de UE şi comunitatea internaţională.

„Scopul acestor reguli noi este să se facă o distincţie clară între statul Israel şi teritoriile ocupate atunci când vine vorba de susţinerea UE“, au declarat reprezentanţii delegaţiei europene în vizita oficială de la Tel Aviv, de pe 16 iulie.

Uniunea Europeană şi ONU consideră că teritoriile palestiniene – Ierusalimul de Est, Fâşia Gaza şi Cisiordania, dar şi Platoul Golan (anexat de la Siria), au fost ilegal ocupate de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967. Timp de mai multe decenii, comunitatea internaţională a cerut statului israelian să respecte graniţele de dinaintea conflictului din 1967.

Dar Israelul, care numeşte Cisiordania – Iudeea şi Samaria- şi care susţine că Ierusalimul este capitala sa „indivizibilă“, afirmă că teritorile nu sunt sub ocupaţie pentru că...nu există nicio entitate numită „statul palestinian“. Iar în privinţa Platoului Golan, Israelul insistă că trebuie păstrat ca zona-tampon împotriva unui potenţial atac din partea Siriei. De altfel, acolo a fost stabilită o zonă demilitarizată controlată de trupele ONU.

În ultimii 50 de ani au fost construite peste 100 de aşezări, relocând mai mult de jumătate de milion de israelieni în teritoriile palestiniene. Disputa este foarte veche, însă nu şi-a găsit până acum rezolvarea, deşi au existat perioade – în timpul proceselor de pace - în care colonizările au fost stagnate.

Codul legislativ al UE este foarte important deoarece poate bloca toate acordurile economice şi finanţările pe care Bruxelles-ul le asigură Israelului, dacă guvernul condus de Netanyahu nu va accepta „clauza teritorială“. Clauza teritorială stipulează că toate acordurile vor fi valide numai pentru graniţele israeliene recunoscute de Uniune, şi anume, frontierele anterioare Războiului de Şase Zile din 1967. Orice cooperare privată sau la nivel guvernamental care vizează organisme situate după Linia Verde este interzisă prin directiva Comisiei. Singura excepţie este legată de birourile ministerului de Justiţie aflate în Ierusalimul de Est.

Alţi miniştrii din cabinetul premierului Netanyahu au fost mult mai puţin reţinuţi în declaraţii la adresa vechiul partener european.

 „Este o decizie mizerabilă şi apare într-un moment foarte prost“, a declarat carismaticul ministru de Finanţe, Yair Lapid.

„Încă odată, Europa a demonstrat cât de detaşată este, şi că nu poate fi cu adevărat un partener la negocierile de pace“, a spus ministru de Dezvoltare Regională Silvan Shalom. 

Israelul răspunde UE: „Nu vom accepta nicio forţă externă care să ne dicteze graniţele”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite