Israelul pregăteşte o intervenţie terestră în Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul a comasat trupe la graniţa cu Fâşia Gaza şi se află în "în diverse stadii de pregătire a operaţiunilor terestre".
Israelul a comasat trupe la graniţa cu Fâşia Gaza şi se află în "în diverse stadii de pregătire a operaţiunilor terestre".

Israelul a început joi să maseze trupe de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza, în timp ce Hamas a continuat să lanseze rachete asupra teritoriului israelian, informează Reuters.

Israelul a comasat trupe la graniţa cu Fâşia Gaza şi se află în "în diverse stadii de pregătire a operaţiunilor terestre", a anunţat un purtător de cuvânt al IDF (Forţele de apărare israeliene). Această mişcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile pastiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 şi 2014. Potrivit The Guardian, un purtător de cuvânt al armatei a dezvăluit că se fac planuri pentru operaţiune terestră ce urmează a fi prezentată şefilor mililtari şi apoi eventual propusă guvernului israelian.

"Şeful armatei inspectează aceste pregătiri şi oferă asistenţă", a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

„Avem trupe care sunt desfăşurate spre graniţă. Este vorba de o mişcare de pregătire”, a spus purtătorul de cuvânt al Forţelor Terestre Israeliene, Jonathan Conricus.

Conricus a precizat că 3.000 de rezervişti au fost convcaţi, iar oficialilor militari de la graniţa li s-a cerut de către guvern să se pregătească pentru „orice eventualitate şi pentru o escaladare a conflictului”.

Conricus a precizat direct că trupele desfăşurate se pregătesc de luptă - „Am intrat acolo în procedura de bătălie. Ne pregătim de luptă, asta facem”, a spus el. „Dar asta nu va fi primul lucru pe care îl vom face neapărat mâine dimineaţă – ne concentrăm pe diminuarea capacităţilor militare ale duşmanilor noştri”, a adăugat Conricus.

Dacă Israelul decide să intervină terestru, analiştii militari spun că trebuie să ţină seama că Hamas deţine şi rachete Kornet anti-tanc de precizie mare - acelaşi tip de sistem de apărare folosit de Hezbollah împotriva armatei israeliene în al doilea război libanez (2006). O asemenea rachetă a ţintit duminică un vehicul israelian în preajma graniţei cu Gaza. O a doua a fost trasă miercuri asupra unei maşini de teren omorând o persoană şi rănind grav alte două.

Un traficant de arme din Gaza dezvăluia în septembrie 2020 pentru Al-Monitor, sub condiţia anonimatului, că „facţiunile militare din Gaza, conduse de Hamas, deţin tipuri diferite de rachete iraniene R-160 şi Fajr-5 cu o rază de acţiune de 100 de kilometri . Ele mai au drone şi rachete antitanc şi rachete sol-aer lansate de pe umeri produse de Rusia. De asemenea, intenţionează să achiziţioneze rachete chinezeşti C-704, rachete anti-nave cu o rază de acţiune de 35 de kilometri şi sisteme radar pentru rachete ghidate. ”

Într-un nou val de bombardamente realizate joi, Israelul a distrus o clădire rezidenţială cu şase etaje din oraşul Gaza, în timp ce un bărbat a fost ucis de o rachetă israeliană în oraşul sudic Khan Younis. Cel puţin 72 de oameni şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza în ultimele zile, când au început ostilităţile între cele două părţi, punând şi mai multă presiune pe spitalele care erau deja intens solicitate de pandemia de COVID-19. Şapte persoane au fost ucise în Israel, au anunţat forţele de apărare israeliene.

Ministrul apărării al Israelului, Benny Gantz, a ordonat joi o "întărire masivă" a forţelor de securitate în oraşele mixte israeliene, unde convieţuiesc evrei şi arabi, pentru a combate violenţele din ultimele zile, informează AFP.

"Suntem într-o situaţie de urgenţă (...) şi este acum necesar să întărim masiv forţele pe teren", a transmis Gantz într-un comunicat, anunţând rechemarea a zece companii de pază a frontierei care operează de obicei în Cisiordania ocupată.

Violenţe au izbucnit în oraşele iudeo-arabe din Israel de la declanşarea, luni, a ostilităţilor între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

La Lod, oraş sărac de lângă Tel Aviv, tensiunea a sporit între tineri arabi şi grupuri de evrei extremişti, cu ciocniri, maşini incendiate, lansări de pietre şi de cocteiluri Molotov. Aceste violenţe l-au determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declare acolo "starea de urgenţă".

Oraşele mixte din nordul Israelului, mai ales Acra (Akko), sunt şi ele scena unor violenţe.

"Violenţa din interiorul Israelului a atins niveluri inegalabile după mai multe decenii", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene Micky Rosenfeld într-un interviu pentru AFP, precizând că mai multe sute de persoane au fost arestate începând de luni. 

Israelul este angajat pe două fronturi, intensificând raidurile aeriene împotriva militanţilor islamişti ai Hamas din Fâşia Gaza şi combătând revoltele din oraşele sale cu populaţie mixtă, iudeo-arabă, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

La scurt timp după miezul nopţii de miercuri spre joi, alarmele s-au activat în sudul ţării, la Tel Aviv însă, pentru prima oară de la escaladarea violenţelor luni, şi în nordul Israelului. Între timp, forţele aeriene israeliene au lovit poziţii ale Hamas din Fâşia Gaza vizând, printre altele, obiective care au legătură cu operaţiunile de contraspionaj ale Hamas, precum şi locuinţa unui comandat al mişcării, Iyad Tayeb.

În Fâşia Gaza, cel mai recent bilanţ al victimelor indică 67 de morţi, inclusiv 17 copii, şi aproape 400 de răniţi.

În tabăra israeliană, numărul morţilor a crescut la şapte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite