Israelul, în pragul războiului civil. Cum profită premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul palestinian Mahmoud Abbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul paletinian Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu
Liderul paletinian Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu profită de haos pentru a-şi consolida poziţia şubredă de prim-ministru, după cum profită şi liderul palestinian Abu Mazen, bucuros să amâne pentru a unsprezecea oară alegerile din teritoriile palestiniene, care altfel ar fi câştigate de islamiştii Hamas.

 ”Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre un război la scară largă”, scrie cotidianul La Libre Belgique, care notează că ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a avertizat că loviturile israeliene asupra fâşei Gaza ”nu sunt decât începutul” unei campanii a armatei israeliene, care mai are „multe ţinte în vizor” pentru a slăbi mişcarea islamistă înarmată Hamas, care a lansat începând de luni sute de rachete asupra Israelului.

La rândul său, cotidianul israelian HA’ARETZ remarcă faptul că Netanyahu este cel care a implicat Israelul într-un război civil între evrei şi palestinieni: ”Timp de patru ani, prin provocări, printr-o presă controlată, printr-o politică brutală şi prin legi discriminatorii, Netanyahu i-a oprimat pe cetăţenii palestinieni, pregătind terenul unui conflict violent. Un conflict care acum a ieşit la lumină”, avertizează Haaretz.

„Criza nu era inevitabilă. Este parţial rezultatul unui vid de putere îngrijorător în Israel, unde guvernul nu este capabil să controleze operaţiunile de poliţie din Ierusalim, care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima lună.

După patru runde de alegeri parlamentare neconcludente în doi ani, premierul Benjamin Netanyahu, care este judecat pentru corupţie, apare complet izolat. Multe ministere nu au conducere, iar problemele urgente sunt neglijate”, scrie „\le Monde“. Şi publicaţia „The Economist“ crede că slăbiciunea lui Netanyahu lasă loc pentru creşterea tensiunilor:

„Domnul Netanyahu este obosit şi distras. Rivalii săi se apropie de un acord care îl va îndepărta de la putere şi, astfel, nu-i va lăsa nicio speranţă de a-şi frâna procesul de corupţie, la care martorii au început recent să facă depoziţii. Dacă ar fi fost într-o poziţie mai puternică, ar fi putut face mai mult pentru a controla poliţia şi susţinătorii ei de extremă dreapta. În curând, aceste decizii ar putea fi luate de altcineva”.

Publicaţia turcă CUMHURIYET remarcă faptul că, din punct de vedere politic, atacurile Israelului au coincis cu perioada în care se produce o apropiere rapidă între statele arabe, care se orientează la rândul lor către o îmbunătăţire a relaţiilor cu Iranul, Siria şi Turcia. ”În ultima perioadă, ţările arabe care se declarau împotriva Iranului vor să-şi dezvolte relaţiile cu Teheranul. Ele au început să acţioneze şi pentru a-şi normaliza relaţiile cu Damascul. În ultimile săptămâni, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite depun eforturi pentru detensionarea relaţiilor cu Turcia. Israelul acţionează acum pentru a complica peisajul politic şi pentru a tensiona relaţiile inter-arabe şi inter-musulmane” – este concluzia cotidianului turc asupra conflictului din Gaza.

Din punct de vedere diplomatic, Corriere della Sera observă cum actuala criză din Orientul Mijlociu dezvăluie divizarea lumii occidentale: Biden nu se face auzit, iar Europa este ca şi inexistentă. ”Apelul la calm al preşedintelui american a primit critici atât din partea Israelului, cât şi a palestinienilor. Ambele părţi îl consideră prea precaut, prea atent la motivele ambelor părţi şi lipsit de dorinţa de a se implica în mod decisiv. Europa, pe de altă parte, este şi mai evanescentă.

Declaraţia UE către ONU este vagă şi nu indică paşi concreţi. În acest joc complicat, adaugă Corriere della Sera, Benjamin Netanyahu profită de haos pentru a-şi consolida poziţia şubredă de prim-ministru, după cum profită şi liderul palestinian Abu Mazen, bucuros să amâne pentru a unsprezecea oară alegerile din teritoriile palestiniene, care altfel ar fi câştigate de islamiştii Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite